Izšla je nova številka Slamnika – november 2019

Izšla je novembrska številka Glasila Slamnik, osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove novembrske številke v letu 2019.

V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove novembrske številke Slamnika.

Drage bralke, dragi bralci,

tokratna naslovnica Slamnika nas vabi v Galerijo Domžale, ki je po nekajmesečnih prenovitvenih delih konec novembra z odprtjem razstave del kiparja Boštjana Kavčiča ponovno odprla svoja vrata. Organizirana razstavna dejavnost ima v občini Domžale že dolgo tradicijo, saj je bila prva razstava v predhodnem Likovnem razstavišču Domžale postavljena v decembru 1987, Galerija Domžale pa pod okriljem Kulturnega doma Franca Bernika deluje od leta 2000 – v naslednjem letu bomo tako proslavili njeno 20. obletnico.

V Temi meseca smo se spraševali, zakaj v Domžalah nimamo spomenikov in kipov, ki bi predstavljali spomin na posameznike, ki so zaznamovali naše mesto. Raziskovali smo, kdo in zakaj bi si v Domžalah zaslužil spominsko obeležje in kako to delajo drugje.

Ob deseti obletnici Društva Šola zdravja, smo se v Velikem intervjuju pogovarjali z njihovo predsednico Zdenko Katkič, ki pravi, da je cilj društva pripeljati jutranjo telovadbo v vsak kraj, vas in naselje v Sloveniji. To jim uspeva zelo dobro, saj dan za dnem svoj dan z jutranjo telovadbo začne že več kot 4500 članov v 205 skupinah po vseh slovenskih regijah v 82 občinah.

Na kulturnih straneh pa sta bila naša gosta igralka Lara Jankovič in režiser Matej Mijatović, ki sta spregovorila o čutnosti in prepletu moške in ženske energije.

Posebno pozornost smo tokrat posvetili tudi mozaiku umetnika svetovnega formata. Trg pred domžalsko cerkvijo Marije Vnebovzete je svojo končno podobo po obnovi namreč dobil z mozaikom jezuita patra Marka Ivana Rupnika. Domžale se tako lahko pohvalijo z delom umetnika, ki trenutno velja za enega vodilnih krščanskih ustvarjalcev. Njegov mozaik krasi paviljon na trgu pred cerkvijo in mu daje vsebino, smisel in globino.

Želim vam prijeten praznični mesec, ki naj vas ne potegne v potrošniško mrzlico, raje ga obogatite z iskrenimi, toplimi odnosi.

Špela Trškan, odgovorna urednica

Tagi