Izšla je nova številka Slamnika – marec 2020

Izšel je marčni Slamnik, osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove marčne številke v letu 2020.

V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove marčne številke Slamnika.

Drage bralke, dragi bralci,

tokratna številka Slamnika je posvečena situaciji, ki si je nihče od nas še pred dobrim mesecem ni mogel niti zamisliti. Naše življenje se je spremenilo. Slogan ‘ostani doma’ pa doživlja vsak po svoje. Nekateri so zaradi nove situacije, ki prinaša s seboj socialno izolacijo, izključeni iz vsakodnevnih ritualov in dela, ter imajo nepričakovano več časa kot kadar koli prej. Pogosto se ob vsej negotovosti, ki jo je čutiti v zraku, pojavljajo občutki tesnobe, različne oblike strahu, pa tudi napadi panike. Mnogi med nami, predvsem tisti, ki poleg dela od doma skrbimo zdaj še za šolanje otrok na domu, komaj najdemo kakšen prost trenutek zase. Tega pa prav zagotovo ne najdejo zdravstveni delavci, ki so od vseh nas najbolj izpostavljeni zahtevnim situacijam. Za vse pa je današnji vsakdan nekaj novega, drugačnega, kot smo bili vajeni doslej. Zato smo tokratno Temo meseca posvetili nevidnemu povzročitelju epidemije covid-19, ki je razgalil našo krhkost, ter za vas pripravili celovit pregled ukrepov, aktivnosti in navodil v zvezi z novim koronavirusom v občini Domžale.

V Velikem intervjuju je naša gostja akademska kiparka, Domžalčanka Polona Demšar. Razpeta med Ljubljano in Sv. Trojico, med vlogo umetnice in matere, ter v današnjem nezavidljivem statusu kulturnih delavcev uspešno opravlja poklic, ki si ga je najbolj želela – umetnica, ki kipari z naravnimi materiali, in pomočnica v goslarskem ateljeju. Med pripravami na razstavo v Galeriji Domžale nam je zaupala svojo zanimivo življenjsko pot, ki jo je popeljala po njenih besedah na najlepši konec sveta – na Sv. Trojico pri Dobu. V pogovoru beseda pogosto nanese tudi na njenega očeta, kiparja Toneta Demšarja, za katerega Polona pravi, da je bil zanjo kot Leonardo da Vinci, genij, umetnik in človek z velikim srcem. Njena dela si bomo lahko kmalu, ko se bo trenutna situacija umirila, ogledali v Galeriji Domžale.

S tokratno številko Slamnika pa vam predstavljamo našo novo kolumnistko Ajdo Vodlan, ki bo zastopala glas mladih, in v svojih kolumnah razmišljala o življenju pod mestnim slamnikom. Bodite odgovorni do sebe in drugih. Želim vam veliko zdravja, strpnosti in sočutja.

Špela Trškan, odgovorna urednica

 

Tagi