Izšla je nova številka Slamnika – julij 2019

Izšla je julijska številka Glasila Slamnik, osrednjega tiskanega informatorja o življenju in delu v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove julijske številke v letu 2019.

Glasilo Slamnik izhaja v nakladi 13.500 izvodov, brezplačno pa ga prejmejo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Posamezni izvod glasila obsega od 24 do 40 strani. Glasilo izhaja v tiskani obliki in je objavljeno tudi na spletni strani Kulturnega doma Franca Bernika, spletni Strani Občine Domžale ter tudi na našem portalu domžalec.si in sicer v zavihku na spodnji strani portala – Glasilo Slamnik. V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove julijske številke Slamnika.

Drage bralke, dragi bralci,

poletje se je že izkazalo s svojimi visokimi temperaturami in marsikdo je začutil hvaležnost do dreves, ki s svojo senco omogočajo lažje preživljanje vročine. V Domžalah je Šumberk tisto zeleno srce mesta, ki predstavlja idilično lokacijo za vsakodnevni pobeg ali vsaj občasno rekreacijo. V bližnji prihodnosti pa se bo gozd ovil še v pravljično podobo. Kakšne novosti se na Šumberku obetajo že to jesen, smo tokrat zapisali v Temi meseca.

Vročino pa blaži tudi hlad reke Kamniške Bistrice. Del travnika ob njej se skladno z geomantsko veščino celostnega obravnavanja prostora postopoma spreminja v Park Martina Krpana, ki bo v Domžale prinesel bioenergijsko učinkovit prostor za prijetno druženje in gibanje. Več o načrtih za razvoj parka nam je povedal direktor Zavoda za šport in rekreacijo Domžale Uroš Križanič. Poletni večeri so kot nalašč za obisk kulturnih dogodkov.

Poleg že tradicionalnega Kina v parku prinaša letošnje poletje novost – tridnevni filmski festival s projekcijo filma Dolina miru v Arboretumu Volčji Potok. In to ni zgolj slučaj. Arboretum Volčji Potok je bil namreč s svojimi edinstvenimi parkovnimi prizori izbran za kuliso filmu Dolina miru (1956). In tako bo ob obeležju 100-letnice rojstva režiserja filma Franceta Štiglica ta film predvajan tam, kjer je nastajal.

Vabljeni, da obiščete tudi Poletno gledališče Studenec, še posebej domačo predstavo, Lepo je biti muzikant, 2. del. In seveda, 23. etno rock festival: dva večera, dvakrat po štirje izvajalci in preselitev festivalskega odra v Češminov park v Domžalah – to so osnovne značilnosti letošnjega 23. EFR, ki bo potekal v petek, 23. , in v soboto, 24. avgusta, obakrat z začetkom ob 18. uri. V okviru ERF boste lahko prisluhnili tudi 13-letni klarinetistki Kiki Szomi Kralj, s katero smo se pogovarjali v rubriki Glas mladih.

Ker domžalska Območna obrtno-podjetniška zbornica letos praznuje 40-letnico ustanovitve, je gost velikega intervjuja njen predsednik Zoran Poljšak, ki je za Slamnik spregovoril o izzivih preteklih let in seveda željah za prihodnost.

Ozirajoč se v preteklost, pa vam tokrat predstavljamo slovenskega stavbenika, izumitelja ter neutrudnega raziskovalca in zbiralca slovenske stavbne dediščine in umetnostne obrti Jožeta Karlovška. Izdal je več knjig o slovenski hiši in slovenskem ornamentu. Še danes velja, da je bil edini, ki je sistematično zbiral slovenske ornamente ter jih zapisoval in prerisoval. Ti ornamenti so zdaj odtisnjeni na nekaterih izdelkih, ki so na prodaj tudi v muzejski trgovini Slamnikarskega muzeja v Domžalah. Pogovarjali smo se z njegovo vnukinjo Katarino Karlovšek.

Naj vam poletne dni, poleg sprehodov v blagodejni hlad narave ter kulturno obarvanih večerov, popestri tudi glasilo Slamnik.

Špela Trškan, odgovorna urednica

 

Tagi