Izšla je nova številka Slamnika – januar 2020

Izšel je prvi letošnji Slamnik, osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove januarske številke v letu 2020.

V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove januarske številke Slamnika.

Drage bralke, dragi bralci,

konec januarja so v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah slavnostno odprli že 10. mladinski literarni festival Bralnice pod slamnikom. Osrednja nit letošnjega festivalskega dogajanja je branje poučne literature. Festival, ki se bo s svojimi dogodki odvijal vse do majskih dni, letos namenja posebno pozornost tudi festivalskim dnevom v okviru posameznih splošnih knjižnic. V marsikateri od njih se bodo mladi bralci lahko srečali s priznanimi ustvarjalci mladinske literature in poklepetali o vsem, kar jih zanima. Vsekakor festival, na katerega smo lahko ponosni.

Tokratno Temo meseca smo namenili predstavitvi projekta Socialne aktivacije, ki predstavlja priložnost za nov začetek na trgu dela in se izvaja tudi na območju naše občine. Cilj projekta je doseči reaktivacijo in integracijo posameznikov v družbene sisteme ter jih ponovno vključiti na trg dela. O uspešnosti projekta smo se pogovarjali tako z delodajalci kot z udeleženci.

V velikem intervjuju je naš gost Béla Szomi Kralj, učitelj, astrolog, pesnik in glasbenik, ki mu je državni svet RS v decembru 2019 ob mednarodnem dnevu prostovoljstva podelil plaketo v izboru DS najzaslužnejših prostovoljk in prostovoljcev za leto 2019. Pred kratkim pa je izdal tudi novo pesniško zbirko z naslovom Babjeverni pisani pes.

Ob začetku novega leta pa se radi ozremo tudi nazaj, in ko smo se skupaj z domžalskim skladateljem Tomažem Habetom sprehodili skozi zadnje obdobje, je obveljala ugotovitev: leti 2018 in 2019 sta izjemni v vseh pogledih, še posebno pa glede na veliko število njegovih izvedenih glasbenih del, napisanih tako za pihalne orkestre, pa solistične in komorne skladbe ali pa zborovske pesmi, za odrasle in otroke.

Pred nami je pester mesec, v katerem bomo praznovali kulturni praznik, vabi nas tudi 14. festival gorniškega filma, zlasti otroci pa bodo veseli krofov, ki jih bodo spremljale pustne norčije in veselo rajanje.

Špela Trškan, odgovorna urednica

 

Komentarji uporabnikov
Tagi