Izšla je nova številka Slamnika – april 2020

Izšel je aprilski Slamnik, osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove aprilske številke v letu 2020.

V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove aprilske številke Slamnika.

Drage bralke, dragi bralci,

minilo je več kot mesec dni, kar je novi koronavirus dodobra in popolnoma nepričakovano zaustavil življenje, ki smo ga poznali doslej. V tem času smo okusili, kako je živeti z omejitvijo gibanja, kako je delati od doma ali v bolj nesrečnih primerih ostati brez dela, kako se učiti doma, kako spoznavati nove snovi s pomočjo novodobne tehnologije, kako je živeti s tesnobo nepredvidljivosti jutrišnjega dne ter strahom za svoje zdravje in zdravje ljudi okoli nas. A spoznali smo tudi, kako je, če več časa preživimo z družino, pomagamo starejšim ljudem z nakupi in se odpovemo lastnim pravicam za dobrobit skupnosti. Spoznali smo, kaj pomenijo solidarnost, nesebičnost, odgovornost. V Slamniku smo zbrali različne zgodbe Domžalčanov, od gostincev, samozaposlenih, športnikov, podjetnikov, učiteljev, zdravstvenih delavcev in drugih, ki so nam zaupali, kakšno je njihovo življenje v karanteni, kako se je covid-19 dotaknil in spremenil njihov vsakdan.

V Temi meseca lahko preberete podrobnejši pregled aktivnosti v zvezi s preprečevanjem širjenja epidemije, ukrepe in trenutno stanje v občini Domžale. O tem, kako uspešni smo bili Domžalčani, si lahko preberete v intervjujih z v. d. direktorice ZD Domžale mag. Renato Rajapakse, dr. med. spec., poveljnikom Civilne zaščite Občine Domžale Markom Žagarjem, podžupanjo in članico štaba CZ Občine Domžale mag. Renato Kosec ter koordinatorko med ZD Domžale in Civilno zaščito Domžale Tino Urankar, diplomirano medicinsko sestro.

Našo občino je obiskal tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik, ki je v pogovoru za Slamnik pohvalil dosedanje aktivnosti občinske uprave in občinskega štaba Civilne zaščite pri preprečevanju širjenja novega koronavirusa ter Domžale postavil za zgled dobre prakse.

Ker so domovi za starejše v času trajanja pandemije korona virusa med najbolj izpostavljenimi in prizadetimi v Sloveniji, smo povprašali direktorico Doma upokojencev Domžale mag. Natašo Zalokar ter direktorja MGC Bistrica Primoža Cimermana in strokovno vodjo Ireno Štrus, kako se spopadajo z aktualnimi izzivi. O stiskah domžalskih podjetnikov in o sprejetih ukrepih in pomoči, ki naj bi to stisko omilila, pa je spregovorila direktorica domžalske obrtne zbornice Karolina Kalan. Pogovarjali smo se tudi s sekretarko Območnega združenja Rdečega križa Domžale Majdo Mernik, ki je opisala njihovo pomoč in delo na terenu v času pandemije.

Na straneh športa pa si lahko preberete, kako je novi koronavirus razbil mit o najpomembnejši postranski stvari na svetu, nogometu. Raziskali smo, za kako dolgo so se nogometaši prisiljeni umakniti z nogometnih igrišč in predvsem, kaj to pomeni za naše tri največje občinske nogometne klube Domžale, Radomlje in Dob. Aprilski Slamnik, ki je še prav posebej bogat z zgodbami, tokrat celo na 48 straneh, je s številnimi ‚korona-zgodbami‘ oris trenutnega časa, kljub temu pa v njem lahko berete tudi o drugih stvareh. V Velikem intervjuju nas tako Maksimilijana Mali, dolgoletna strokovna delavka na področju rejništva, popelje v nek drug, posebej ranljiv svet rejništva. In naj bodo tudi te zgodbe dokaz, da kljub specifični situaciji, živimo naprej.

Ostanite odgovorni do sebe in drugih.

Špela Trškan, odgovorna urednica

 

Tagi