Izšla je nova številka Slamnika – april 2019

Izšla je aprilska številka Glasila Slamnik, osrednjega tiskanega informatorja o življenju in delu v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do marca 2019 ter seveda že novo aprilsko številko v letu 2019.

Glasilo Slamnik izhaja v nakladi 13.500 izvodov, brezplačno pa ga prejmejo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Posamezni izvod glasila obsega od 24 do 40 strani. Glasilo izhaja v tiskani obliki in je objavljeno tudi na spletni strani Kulturnega doma Franca Bernika, spletni Strani Občine Domžale ter tudi na našem portalu domžalec.si in sicer v zavihku na spodnji strani portala – Glasilo Slamnik. V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove aprilsko številke Slamnika.

Drage bralke, dragi bralci,

v aprilu, ko naša občina praznuje svoj rojstni dan, se v počastitev le-tega na različnih koncih odvijajo številni dogodki in prireditve. Med osrednje praznovanje spada slavnostna seja ob občinskem prazniku, na kateri vsako leto najzaslužnejšim posameznikom in organizacijam podelijo nagrade in priznanja Občine Domžale. Letos je najvišje priznanje – Zlato plaketo Občine Domžale prejel Foto, kino in video klub Mavrica Radomlje, in sicer ob 50-letnici uspešnega dela za ohranjanje zgodovine in kulturne dediščine. Na straneh Slamnika vam predstavljamo tudi ostale nagrajence in dobitnike priznanj.

Lani smo v Slamniku pisali o oskrbi in oblikah pomoči, ki je na voljo starejšim v občini Domžale, obenem pa smo takrat dobili tudi približno sliko potreb ter ugotavljali, čemu bi bilo smiselno v prihodnosti nameniti pozornost, predvsem v smeri, da starostnikom v prihodnosti zagotovimo dolgotrajno oskrbo na ustreznem nivoju. Da je omenjena problematika pomembno področje, ki ga bo treba urediti tudi na lokalnem nivoju, se zavedajo tudi na Občini Domžale, saj so se v letošnjem letu lotili posebnega projekta s tega področja. Tako v Temi meseca raziskujemo dolgotrajno oskrbo – kje smo v Domžalah danes in kje želimo biti jutri. K pogovoru smo povabili tri sogovornice: mag. Barbaro Kobal Tomc, direktorico Inštituta RS za socialno varstvo, mag. Renato Kosec, podžupanjo Občine Domžale, in mag. Natašo Zalokar, direktorico Doma upokojencev Domžale.

V rubriki Obrazi Domžal vam predstavljamo predsednico Godbe Domžale Ano Pavlič, ki nam je nam je v letu, ko domžalska godba obeležuje visoki 135-letni jubilej, na sila preprost in prijeten način odprla vrata v njihov svet.

Vabimo vas tudi k branju naših treh kolumnistov – kulturnik Lenart Zajc nas tokrat nagovori z mislimi in refleksijami, ki mu jih je sprožila predstava Prekleti kadilci po istoimenski knjigi Svetlane Makarovič, in zaključuje z mislijo, da sta toleranca in pametna regulacija namesto splošnega obsojanja in nepremišljenega birokratskega ukrepanja edini način v resnici zdrave družbe, saj slednje pač ne more biti brez srečnih državljanov in za lastno srečo pač vsi potrebujemo svoje male razvadice. Okoljevarstvenik Anton Komat opozarja, da je civilizacija postala tempirana bomba, saj kolektivna norost že ogroža naše preživetje. Psihoterapevtka Lidija Bašič Jančar pa tokrat razmišlja o sreči … tistem prijetnem občutku, ki človeka v trenutku prevzame in nas napolni s spoznanjem, da ima življenje poseben smisel in je zares lépo. Srečno!

Špela Trškan, odgovorna urednica

 

Tagi