Izšla je nova številka krajevnega glasila Vaščan, ki si ga lahko ogledate tudi na našem portalu

Krajani Homca in Nožic so tik pred božičnimi prazniki v svoje poštne nabiralnike prejeli letošnjo drugo številko krajevnega glasila Vaščan, ki izhaja dvakrat letno, vsa gospodinjstva v omenjenih dveh krajih pa glasilo prejmejo brezplačno. Novi Vaščan na šestdesetih straneh prinaša sveže informacije iz življenja in dela v Krajevni skupnosti Homec – Nožice.

V novi številki krajevnega glasila Vaščan, si lahko preberete prispevke o najpomembnejših dogodkih, ki so se v Homcu in Nožicah odvili v drugi polovici letošnjega leta. Svoje delovanje predstavljajo tudi krajevna društva in organizacije, ki so tradicionalno zelo aktivna, saj skozi vse koledarsko leto poskrbijo, da se v kraju vedno nekaj dogaja.

V pogovoru z osrednjim gostom tokratne številke Vaščana, tesarskim mojstrom Antonom Žekarjem, boste izvedeli marsikaj zanimivega o tesarski obrti in krovstvu, s katerima je bil osrednji gost, ki pozna strešne konstrukcije kot lasten žep, poklicno povezan vse do upokojitve in je tudi še danes, saj družinsko obrt naprej vodi njegov Sin Toni. Res, da ne več aktivno, ampak s kakšnim dobronamernim nasvetom svojemu sinu, ki si jih je Anton pridobil v desetletjih dela na svoji žagi in pri gradnjah strešnih konstrukcij. V pogovoru boste tudi izvedeli, da je bilo tesarsko delo včasih, ko ni bilo na razpolago takšnih strojev in mehanizacije kot danes, zelo težko. Zaradi tega je bilo potrebno veliko improvizacije in iznajdljivosti. Ker ni bilo dvigal in ostalih strojev, sta bila rama in avtomobilska prikolica avtodvigalo.

V Vaščanu boste lahko prebrali tudi nekaj o bučah in o tem, da so buče vsestransko uporabne. V prispevku smo se posvetili pridelovanju bučnega olja, kar je kulinarična posebnost Štajerske, Prekmurja in nekaterih predelov Avstrije. Po zaslugi Boštjana in Sonje Rode, ki pridelujeta bučno olje, sicer zaenkrat za lastno uporabo, pa so tudi Nožice pristale na tem kulinaričnem zemljevidu.

Vaščan vas bo popeljal tudi v čase, ki so že minili, so pa zaradi vestnih kronistov, med katerimi je bil tudi nekdanji homški župnik Anton Mrkun, ostali zapisani in nam na voljo tudi danes. V prispevku Jana Bernota, se boste seznanili z zgodovino izseljevanja iz krajev župnije Homec med prelomom stoletja in prvo svetovno vojno.

Želimo vam prijetno branje ter vesele božične praznike in vse dobro v prihajajočem letu!

Miha Ulčar, urednik Vaščana

Vaščana si lahko ogledate TUKAJ.

Tagi