Izšla je majska številka Slamnika, ki ga najdete tudi na našem portalu

Izšla je majska številka Glasila Slamnik, osrednjega tiskanega informatorja o življenju in delu v občini Domžale. Od začetka letošnjega leta Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu, na katerem smo na prvi strani portala čisto na vrhu pripravili poseben zavihek – Glasilo Slamnik, možno pa si je ogledati vse Slamnike od leta 2013 do 2017 ter seveda že tudi novo majsko številko.

Ustanovitelj glasila je Občina Domžale. Izdajatelj glasila Slamnik je Kulturni dom Franca Bernika s sedežem glasila v Domžalah. Cilj glasila je objavljanje objektivnih in celovitih informacij o vseh področjih življenja in dela v občini Domžale.

Glasilo Slamnik izhaja v nakladi 13.500 izvodov, brezplačno pa ga prejmejo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Posamezni izvod glasila obsega od 24 do 40 strani. Glasilo izhaja v tiskani obliki in je objavljeno tudi na spletni strani Kulturnega doma Franca Bernika, spletni Strani Občine Domžale ter tudi na našem portalu Domžalec.si in sicer v zavihku čisto na vrhu portala – Glasilo Slamnik. V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove številke Slamnika. Pod uvodnikom pa se nahajajo povezave do zadnje majske številke ter ostalih številk letošnjega leta in preteklih let.

Drage bralke, dragi bralci,

v maju smo na vašo pobudo pod drobnogled vzeli omrežnino za plin. Raziskali smo, zakaj so Domžale doživele več kot 200-odstotno podražitev omrežnine za plin. Ugotovili smo, da so Domžale med drugim doživele eno hitrejših plinifikacij. Vendar pa je prav, da občani in občanke vemo, zakaj in kako se spreminjajo postavke na naših položnicah. Odgovore si lahko preberete v Temi meseca.

V Velikem intervjuju smo se pogovarjali z Metko Zupanek, dolgoletno predsednico Društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje. Prizadevna ustanoviteljica in dolgoletna predsednica Društva Lipa je po več kot 20 letih priprav in organizacije izobraževalnih, kulturnih, športnih in humanitarnih dejavnosti predala vodenje društva v roke Marijana Ravnikarja. V pogovoru smo se med drugim dotaknili vprašanja upokojitve ter kakšne pozitivne in negativne spremembe to obdobje lahko prinese v življenje posameznika.

Ker Lionsi v letošnjem letu praznujejo 100-letnico delovanja, nam v rubriki Aktualno predsednica Lions kluba Domžale Jadranka Šumi predstavi lionizem, domžalski klub in njihove projekte, predvsem pa dobrodelni tek Tečem, da pomagam, ki bo letos 3. junija potekal že petič zapovrstjo in to po novi trasi po zeleni rekreacijski osi ob reki Kamniški Bistrici.

V maju so po različnih krajih v Sloveniji potekali dogodki literarnega festivala Bralnice pod slamnikom, ki ima svoje korenine prav v Domžalah; pripravljajo ga na založbi Miš z Gorjuše nad Dobom. Bralnice pod slamnikom so mednarodni festival, ki znotraj svojega delovanja vsako leto poskrbi, da se bralci po vrtcih, šolah, knjižnicah in drugih ustanovah srečujejo s priznanimi slovenskimi ustvarjalci mladinske književnosti pa tudi z najbolj uveljavljenimi mednarodnimi literarnimi imeni. Utrinke s festivala si lahko ogledate na naših kulturnih straneh.

V juniju bo v Slamnikarskem parku že tradicionalni Slamnikarski sejem s številnimi spremljajočimi dejavnostmi. Takoj naslednji dan bodo na svoj račun prišli ljubitelji živali in otroci, ko bo v Češminovem parku potekal Festival za ljubitelje živali. Verjamem, da je pred nami prijeten mesec, ki bo šolarje razveselil z začetkom počitnic, za vse ostale pa bo na voljo dovolj raznolikih tako kulturnih kot športnih dogodkov, ki nam lahko obogatijo naš vsakdan.

Špela Trškan,
odgovorna urednica

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Tagi