Izšla je julijska številka Slamnika, ki si ga lahko ogledate tudi na našem portalu

Izšla je julijska številka Glasila Slamnik, osrednjega tiskanega informatorja o življenju in delu v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do 2018 ter seveda že novo julijsko številko.

Glasilo Slamnik izhaja v nakladi 13.500 izvodov, brezplačno pa ga prejmejo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Posamezni izvod glasila obsega od 24 do 40 strani. Glasilo izhaja v tiskani obliki in je objavljeno tudi na spletni strani Kulturnega doma Franca Bernika, spletni Strani Občine Domžale ter tudi na našem portalu domžalec.si in sicer v zavihku na spodnji strani portala – Glasilo Slamnik. V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove junijske številke Slamnika.

Drage bralke, dragi bralci,

poletje je čas oddiha, čas, ko si večina med nami privošči počitnice v tujem kraju ali pa dela oziroma šolskih obveznosti proste dneve v domačem. V tem času imamo zato tudi več možnosti, da se udeležimo raznovrstnih prireditev, tako s področja športa kot kulture. Slednjim smo v julijskem Slamniku posvetili kar nekaj prostora. Tako vam v Temi meseca podrobneje predstavljamo Kino v parku, ki je letos že šestič razveseljeval gledalce z brezplačnimi projekcijami raznovrstnih žanrov in kinematografij različnih držav. Ob tem so organizatorji pripravili tudi številne spremljevalne dogodke.

Prav tako je mnoge ljubitelje kulture pritegnil že 18. kulturni poletni festival Studenec 2018, ki je poleg mnogih priznanih glasbenih gostov razveselil tudi z domačo gledališko predstavo Lepo je biti muzikant. Seveda pa poletja še ni konec in tako imate še veliko priložnosti, da tudi sami občutite poletni domžalski kulturni utrip. Podrobne informacije o prireditvah si lahko preberete v Slamnikovem koledarju kulturnih prireditev.

V Velikem intervjuju je bila naša gostja Danica Vidmar, gospa, ki je mladostna leta preživela v Domžalah, pozneje pa jo je delovna pot vodila v mednarodno okolje, tudi izven Evrope. V zrelih letih se je vrnila v domače okolje. Za Slamnik je spregovorila o svojih življenjskih izkušnjah, pa tudi o tem, kako danes doživlja Domžale.

Tudi v pogovoru z Janezom Pircem avtorjem knjige Nad ledenikom in velemestnim šikom smo pogledali v domžalsko preteklost. V svoji knjigi je namreč popisal popotovanje dveh mladeničev, ki sta se poleti leta 1937 odpravila na dvotedensko kolesarjenje po delu takratne Dravske banovine, po Avstriji in kotičku Nemčije. Svoj kolesarski podvig sta začela prav v Domžalah.

V športnem intervjuju vam predstavljamo Sašo Volk, energično nekdanjo profesionalno plesalko, ki je v Domžale pripeljala Plesni studio in klub Impulz, pa tudi Plesno šolo Urška Domžale. Prepričana je, da so Domžale polne čudovitih plesnih ljudi.

Na zadnji strani Slamnika smo za vas raziskali, zakaj so na Krumperku podrli grajsko lipo, ki je s seboj odnesla več kot štiri stoletja stare spomine. Posek omenjene lipe v svojem prispevku omenja tudi naš kolumnist, svobodni raziskovalec in naravovarstvenik Anton Komat, katerega kolumno z naslovom Vsako izmed dreves je enkratna osebnost, kot je to vsak človek, si lahko preberete v tej številki Slamnika.

Špela Trškan, odgovorna urednica

 

Tagi