Izšla je februarska številka Slamnika, ki si ga lahko ogledate tudi na našem portalu

Izšla je februarska številka Glasila Slamnik, osrednjega tiskanega informatorja o življenju in delu v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do 2018 ter seveda že tudi novo februarsko številko.

Ustanovitelj glasila je Občina Domžale. Izdajatelj glasila Slamnik je Kulturni dom Franca Bernika s sedežem glasila v Domžalah. Cilj glasila je objavljanje objektivnih in celovitih informacij o vseh področjih življenja in dela v občini Domžale.

Glasilo Slamnik izhaja v nakladi 13.500 izvodov, brezplačno pa ga prejmejo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Posamezni izvod glasila obsega od 24 do 40 strani. Glasilo izhaja v tiskani obliki in je objavljeno tudi na spletni strani Kulturnega doma Franca Bernika, spletni Strani Občine Domžale ter tudi na našem portalu domžalec.si in sicer v zavihku na spodnji strani portala – Glasilo Slamnik. V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove februarske številke Slamnika.

Drage bralke, dragi bralci,

Evropski parlament je letošnje leto razglasil za Evropsko leto kulturne dediščine. Kulturna dediščina je del nas, del okolja in družbe, v kateri živimo. Obdaja nas povsod: v domovih, stavbah naših mest in vasi, bogata bera dediščine nas vabi v knjižnice, muzeje, galerije pa vse do arheoloških najdišč. Dediščina pa niso le najdbe, dolgočasni zidovi in zaprašena umetnost, temveč njen vonj veje iz tradicionalnih veščin, obrti in druge nesnovne dediščine, iz zgodb in pesmi naših babic, iz tradicionalnih jedi,« nas je na predvečer slovenskega kulturnega praznika na slavnostni akademiji ob slovenskem kulturnem prazniku nagovorila letošnja slavnostna govornica Andreja Pogačnik Jarc. Njen govor si lahko v celoti preberete na uvodnih straneh Slamnika.

Mesec, ki je za nami, nam je, kot vsako leto, poleg številnih kulturnih prireditev postregel tudi z že tradicionalnim pustovanjem na Viru, ki je letos postreglo s kar nekaj novostmi, o katerih si lahko preberete v pustnem prispevku. Letošnja novost pa je bila tudi čisto prava otroška pustna povorka, ki je potekala iz Češminovega parka ob Kamniški Bistrici do Vira.

Konec februarja in v začetku marca bo potekal v Domžalah in po nekaterih drugih krajih Slovenije tokrat že 12. Festival gorniškega filma in tudi zaradi tega je naš tokratni gost Velikega intervjuja alpinist Silvo Karo, ustanovitelj omenjenega festivala, ki nam bo letos ponudil 35 filmov iz 19 držav v štirih kategorijah: alpinizem, plezanje, gorska narava in kultura ter gore, šport in avantura. Naš sogovornik je letos izdal tudi težko pričakovano avtobiografijo, v kateri opisuje bogato 40-letno alpinistično pot. In kot pravi sam, je to njegova največja alpinistična odprava, ki mu je vzela največ časa.

V Temi meseca smo za vas raziskali, kako je z dežurstvi zdravstvene oskrbe v občini Domžale. Kam vse se moramo obrniti v primerih, ko potrebujemo pomoč v čim krajšem času ali pa takoj.

Obraz Domžal februarja je Jurček Nowakk, stoodstotni prostovoljec, za katerega je prostovoljstvo način življenja že 36 let. Za svoje prostovoljno delo je prejel že kar nekaj nagrad in priznanj.

Predstavljamo vam tudi dobitnike priznanj za najboljše športnike, športnice in športne delavce občine Domžale, ki so jih podelili na slavnostni prireditvi z naslovom Športnik leta 2017 ali Zaljubljeni v šport v organizaciji Zavoda za šport in rekreacijo Domžale. Seveda smo trenutno še posebej ponosni na peterico naših športnikov, Jerneja Damjana, Tilna Bartola, Klemena Bauerja, Manco Slabanja in Mitjo Drinovca, ki zastopajo našo državo na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu.

Špela Trškan, odgovorna urednica

Tagi