Izdelava pustnih mask s kiparjem Jožetom Tönigom

V Menačenkovi domačiji v Domžalah je v soboto, 30. januarja 2016, potekala delavnica na temo izdelave pustnih mask. Delavnico je vodil domžalski kipar Jože Tönig, tudi avtor prepoznavnih pustnih mask raznih politikov in tajkunov, ki jih je vsako leto možno videti na virskem pustnem karnevalu.

Na delavnici se je zbralo enajst nadobudnih udeležencev delavnice, ki so sprva malce boječe, v nadaljevanju pa odločno poprijeli za modelčke mask, ki jih je kipar Jože Tönig naredil že prej doma. Vsak udeleženec je prejel v lončku lepilo, ki ga je kipar Jože skuhal iz vode in moke, dobili so na lističe narezan časopisni papir in delo se je začelo. Modele mask je že pred prihodom udeležencev delavnice z milnico namazal kipar Jože, da se ne bi papir prijel na notranjost modelčka. Udeleženci so lepo polagali papirček, ga z čopičem z lepilom namazali, sledil je drugi papirček, pa spet nanos lepila, tako po celi notranji strani modelčka. Zatem je sledil še enkrat ponovno isti postopek, dokler niso udeleženci delavnice zapolnili maske z dvema plastema papirja in lepila. Sledilo je sušenje z feni za lase, drugače pa kipar Jože Tönig maske pusti sušiti skozi noč na radiatorju. Po osušitvi notranjega papirno lepilnega polnila, so udeleženci notranjo plast polepili s krep lepilnim trakom, da je bila notranja plast, ki pride na obraz, lepo gladko obdelana. Zatem je sledil najbolj zahteven del delavnice. Posušeno polnilo spraviti iz modela. Tisti, ki so polnilo lepo posušili s fenom, so dobili lepe odlitke iz modela, nekaterim pa se je odlitek malo natrgal, a to ni nič hudega, samo malo več dela imaš, da popolniš z lepilom in papirčkom tisto mesto, ki se je odlepilo in še enkrat sledi postopek sušenja s fenom. Sledilo je obrezovanje maske odvečnega materiala, izrezovanje oči in nosne odprtine, namestiti gumico, ki drži masko na obrazu, zatem barvanje maske z akrilnimi barvami in masko so lahko postavili na obraz. Lep praktični prikaz postopka izdelave pustnih mask, kjer so si udeleženci izdelali svoje pustne maske. 

Zahvala domačiji, ki deluje pod okriljem Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, zgrajeni na prehodu iz 19. v 20. stoletje, s tradicionalnim domačim imenom Pr' Menačn'k, v centru Domžal, ki ohranja dediščino nekdanjega kmečko-obrtniškega življenja. V Menačenkovi domačiji je v bivalnem delu hiše etnografska zbirka, v gospodarskem delu pa so razstavni prostori za likovne in muzejske razstave. Na domačiji poleg vodenih ogledov prirejajo raznovrstne delavnice, razstave, večere ljudske dediščine in druge dogodke. Na voljo so pedagoški programi in programi za skupine.

Nenazadnje pa velika zahvala kiparju Jožetu Tönigu, da deli prikaz izdelave pustnih mask tudi drugim, ustvarjalnosti željnim ljudem. Kot pravi pregovor, če imam roke, dela ne bo zmanjkalo in če je še prava volja in kanček trme, ne bo zmanjkalo tudi ne rokodelskega ustvarjanja. Ob koncu delavnice je vse prisotne kipar Jože Tönig povabil na odprtje njegove razstave »50 odtenkov oranžne«, ki bo v sredo, 3. februarja 2016, ob 19. uri v Kulturnem domu Mengeš.

Prispevek o atraktivnih maskah Jožeta Töniga si lahko preberete TUKAJ.

Več foto utrinkov z delavnice si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi