“Iz Belorusije v Slovenijo”

Ljubitelji glasbe so se razveselili izredno zanimivega glasbenega dogodka. V Slovenijo je v goste prišel beloruski orkester “Zarenitsa”, ki je skupaj z Mešanim pevskim zborom Odmev iz Kamnika in  Komornim zborom Limbar iz Moravč pripravil zanimivo glasbeno sodelovanje. Koncert so najprej pripravili v Domu kulture Kamnik, v soboto, 6. aprila 2019, pa so se podali še v Kulturni dom Moravče, kjer so pred polno dvorano obiskovalcev pripravili veličasten koncert. 

Ob vezni besedi Teje Maležič so se zbori najprej predstavili posamezno, ob koncu pa so združeno zaigrali in zapeli še nekaj pesmi. Ledino odličnega glasbenega večera je zaoral Komorni zbor Limbar pod vodstvom zborovodje Tomaža Pirnata, nadaljeval je Mešani pevski zbor Odmev iz Kamnika pod vodstvom zborovodkinje Anice Smrtnik, kot tretji pa so nastopili gostje iz Minska, Belorusija Orkester »Zarenitsa« pod vodstvom dirigentke Elvire Tahirove. Tako je bil moravški oder komaj dovolj velik za vse glasbenike, ki so pripravili izbor glasbe iz Belorusije, Slovenije in drugih evropskih držav.

Vse se je začelo dve leti nazaj, ko je Mepz Odmev gradil svojo motivacijo in so izpeljali enega svojih mednarodnih projektov. V Italiji so sodelovali na glasbenem festivalu, kjer je njihovo pozornost zbudil orkester z zanimivim zvenom, kot so tamburice, godala, klavir, harmonika, kitara in bobni. Skratka, zanimiva kombinacija instrumentov. Navdušili so z dobrim programom in odlično izvedbo, kar se od akademskih glasbenikov pričakuje. Izkazalo se je, da je zanimanje obojestransko, zato so si izmenjali kontakte. Vse to je kasneje pripeljalo do tega, da so beloruski orkester “Zarenitsa” povabili najprej v Kamnik, nato pa še v Moravče.

Za vsakega pevca ali solista v zboru je velika želja vsaj enkrat zapeti ob spremljavi odličnega orkestra, saj se ob tem pevcu porajajo posebni občutki.  In to priložnost so v četrtem delu dobili pevke in pevci obeh zborov, ki so ob spremljavi odličnih akademskih glasbenikov z zveni tamburic, godal, klavirja, harmonike, kitare in bobnov združeno zapeli in zaigrali še nekaj pesmi različnih avtorjev.

Bil je bogat mednarodni pevsko glasbeni koncert, katerega se bodo obiskovalci še dolgo radi spominjali.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Komorni zbor Limbar

Tagi