Iz arhiva: Koncert ob 30-letnici ljudskih pevk Kulturnega društva Domžale

Naš sodelavec Miro Pivar je za vas pripravil nov prispevek, za katerega je material poiskal v svojem arhivu. Tokrat se bomo podali v leto 2010, ko so ljudske pevke Kulturnega društva Domžale s koncertom obeležile 30-letnico delovanja.

Če zna kdo človeku narisati nasmeh na obraz in razširiti srce, je to zagotovo Mara Vilar, bolj znana kot Moravška Mara. To prav dobro vedo tisti, ki so delali v domžalskem Toku, kjer je pred štiridesetimi leti ustanovila tovarniški pevski zbor, bila njegova gonilna sila tudi po svoji upokojitvi in propadu tovarne. Danes Moravško Maro širna Slovenija pozna kot najbolj prepoznaven obraz skupine Ljudske pevke, ki je nastopala v oddaji Slovenija ima talent. Mara Vilar se je iz Moravč v Domžale priselila v letu 1949 in bila v domžalski občini vseskozi ena od pobudnic kulturnega življenja, predvsem petja.

Trideset let delovanja zbora ljudskih pevk Kulturnega društva Domžale so nadvse uspešno proslavili v Kulturnem domu v Grobljah, 7. maja 2010, kjer se je slišala sama ljudska pesem. Kot gostje so nastopili Vokalni kvintet DOM iz Stražišča pri Kranju ter Peški Oktet iz Peč pri Moravčah, program pa je povezovala Marija Mojca Vilar.
Ob predstavitvi ljudskih pevk so se spomnili na leto 1978 – leto ustanovitve pevskega zbora TOKO, ki je prvič nastopil za dan žena. Potem so skupaj v šaljivem pogovoru obudili spomine na številne nastope, druženje z zbori iz nekdanjih usnjarskih tovarn, izpolnjevanje norme in vse povezano s petjem, ki je moralo biti opravljeno izven delovnega časa. »Fabrke so pocrkale, zbor pa je ostal,« je poudarila povezovalka.

Obiskovalci so se veselili petja »svojih« ljudskih pevk, ki navdušujejo povsod, kamor pridejo. Posebej še Mara je s svojo šegavostjo in mimiko pri vsaki pesmi dodala vrednost ljudskim pevkam. Prijeten večer poln spominov in smeha so zaključili z veliko ljubeznijo do ljudskih pesmi in do vseh ljudi, ki pevke prijazno pozdravljajo v Domžalah, najlepšem mestu, pa tudi željo, da bi lepa domača pesem, ki jo Mara in njene ljudske pevke skrbno hranijo, prevzela mlado generacijo in jo ohranila za prihodnje rodove.

Ob koncu prireditve se je Pavle Pevec, koordinator JSKD OI Domžale s podelitvijo Galusovih značk zahvalil Ljudskim pevkam za uspešno delovanje v treh desetletjih ter za promocijo občine Domžale. Pavel Pevec, ki je pevkam stal ob strani skoraj skozi vse njihovo delovanje, se je pevkam zahvalil za dolgoletno prepevanje ter njihovo priključitev v Kulturno društvo Domžale. Pevke pa so se zahvalile vsem, ki so pripomogli k izvedbi koncerta ter občinstvu, ki jih je v tako velikem številu prišlo poslušat. Dolgi aplavzi pa so odtehtali vse napore pri pripravi koncerta, ki so dali pevkam vedeti, da so na pravi poti in da naj vztrajajo še naprej.

Od tedaj je minilo že desetletje, domžalske ljudske pevke še vedno prepevajo. V tem času so sodelovale v oddaji Slovenija ima Talent, kjer jih je spoznala širša Slovenija. 40-letnico delovanja pa so dame obeležile s slavnostnim koncertom konec lanskega leta v Kulturnem domu Groblje

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi