Ivan Cankar kot stripovski junak

Literarna kavarna

Strip Ivan Cankar: podobe iz življenja je stripovska biografija našega največjega pisatelja od zibke do groba, s poudarkom na nekaterih najbolj sočnih citatih iz njegovih del, ki tudi več kot sto let kasneje še vedno ostajajo zelo aktualni. Knjiga je dobila nagrado KNJIGA LETA 2018 na Slovenskem knjižnem sejmu.

V organizaciji Tadeje Rode Teran ter Knjižnice Domžale so v sredo, 13. marca 2019, na Literarni kavarni gostili dr. Blaža Vurnika in Zorana Smiljanića, avtorja knjige Strip Ivan Cankar: podobe iz življenja. Gre za stripovsko biografijo našega največjega pisatelja od zibke do groba, s poudarkom na nekaterih najbolj sočnih citatih iz njegovih del, ki tudi več kot sto let kasneje še vedno ostajajo zelo aktualni. V letu 2018, ki ga je zaznamovala stoletnica smrti največjega literata slovenske moderne, so se Ivanu Cankarju priklonili tudi s stripovsko biografijo, in to na kar 144 straneh!

Strip Ivan Cankar: podobe iz življenja, ki je na 34. Slovenskem knjižnem sejmu prejel nagrado KNJIGA LETA 2018. Dele stripa sta gosta večera tudi pokazala na prezentaciji na projekcijskem platnu, kjer sta povedala zanimive anekdote, ki sta jih raziskovala, da sta lahko sploh napisala in narisala tako uspešen strip.

V živahnem stripovskem jeziku predstavlja Cankarjevo kompleksno, strastno in ustvarjalno osebnost ter nekatere sodobnike, prijatelje in številne ljubezenske zveze. Poznavalski scenarij je delo dr. Blaža Vurnika, sicer zgodovinarja in kustosa v Mestnem muzeju Ljubljana, za realističen prikaz Cankarjevega življenja z redkimi slogovnimi odmiki v karikaturo, simbolizem in nadrealizem pa je poskrbel stripar Zoran Smiljanić.

Mar res o Ivanu Cankarju vemo že prav vse? Nikakor! Od otroštva, ko je bil podoben korejskemu vojščaku, in enajste šole pod mostom, kjer so s prijatelji lovili kapeljne, pa do šolskih dni in pisateljevanja. Od Vrhnike do Ljubljane in Dunaja ter še kam. Ivan Cankar ni le brezmadežna in lepo počesana podoba z metuljčkom in mogočnimi brki, ki na nas zre iz šolskih učbenikov, niti samo podoba ponosnega umetnika v pižami in s “kahlo” na glavi namesto klobuka kot na eni od karikatur Hinka Smrekarja, ampak tudi vse tisto vmes. Stripovska pripoved je tako črno-bela le na vizualni ravni, sicer pa polna barvitih zanimivosti ne samo o Cankarju, ampak tudi o njegovih sodobnikih in njihovem času. Pisateljevo življenje, značaj in delo povezuje v neločljivo celoto, ki bi bila verjetno zanimivo branje tudi za samega Cankarja. Poglobljeno in poučno, a tudi nebrzdano in zabavno!

Strip je ob stoletnici smrti Ivana Cankarja izšel v sozaložništvu Muzeja in galerije mesta Ljubljane ter Stripburgerja / Foruma Ljubljana. Spremno besedo z naslovom Podobe Ivana Cankarja je napisala Ana Bogataj, slovenistka in umetnostna zgodovinarka, članica uredništva revije Stripburger.

Zanimiv pogovor z avtorjema knjige Strip Ivana Cankarja: podobe iz življenja, si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi