Ita Rina – Filmska zvezda, ki je zavrnila Hollywood

V torek, 6. junija 2017, je v Mestnem kinu Domžale potekala brezplačna projekcija dokumentarnega filma Ita Rina – Filmska zvezda, ki je zavrnila Holllywood, po projekciji pa je sledil še pogovor z režiserko filma Marto Frelih.

Gre za dokumentarni film o prvi slovenski igralki, ki je zaslovela po vsem svetu. Ida Kravanja, rojena leta 1907, bolj znana kot Ita Rina, je postala slavna v Evropi in še posebej v Franciji s svojo vlogo v filmu Erotikon (1929) režiserja Gustava Machatyja. Na vrhuncu svoje slave se je poročila in zavrnila povabilo v Hollywood. Za tem se je pojavila v nekaj nemško-jugoslovanskih koprodukcijah, vendar pa je njena slava počasi zbledela. Tako je pred časom izpod režije Marte Frelih nastal dokumentarni film o tej filmski zvezdi. Na pogovoru po projekciji filma v Mestnem kinu Domžale, ki ga je vodil Jure Matičič pa smo izvedeli delo iz zakulisja filma, za katerega se je režiserka Frelihova močno trudila, da bi v sam dokumentaren film vključila čim več ljudi, ki so delali z njo, kot tudi čim več arhivskega gradiva, ki pa je zaradi avtorskih pravic izjemno draga stvar. Vseeno smo v filmu videli precej odlomkov njenega igranja, veliko slik iz njene mladosti in igralske kariere. 

Film bo sedaj potoval po mestih bivše Jugoslavije, kjer je Ita Rina tudi delovala ter tudi po evropskih državah in mestih, kjer je Ita snemala. Za popotnico želimo filmu veliko uspeha, saj lepo prikazuje in opisuje življenjsko zgodbo prve slovenske filmske zvezde, ki je kljub mnogim povabilom zaradi svoje lepote in igralskih sposobnostih zavrnila Hollywood, kjer bi morda doživela največji življenjski uspeh v karieri.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi