Igramo se, veselo pojemo in plešemo

Med avgustom in oktobrom se je Slovenija vključila v vseevropski projekt Dnevi evropske kulturne dediščine, ki letos potekajo na temo dediščine, umetnosti in razvedrila. Poseben poudarek pa je letos tudi na novih digitalnih tehnologijah pri ohranjanju in predstavljanju kulturne dediščine. V Sloveniji bodo Dnevi evropske kulturne dediščine potekali med 28. septembrom in 12. oktobrom 2019, in bodo združili več kot 400 organizacij, s katerimi Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije že snuje program. Slovenija se zadnja leta namreč uvršča med eno najbolj aktivnih držav na ravni prireditev v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine na 100.000 prebivalcev, število dogodkov pa vse od leta 2010 raste.

V ponedeljek, 23. septembra 2019, je v Knjižnici Domžale potekalo odprtje likovne razstave učencev Osnovne šole Rodica, ki so ji dali pomenljiv naslov »Igramo se, veselo pojemo in plešemo«. Tako so likovni projekt učenci poimenovali zato, ker so raziskovali  naše prednike, ki  so bili tesno povezani z naravo. Bili so ji hvaležni, zato so se ji želeli zahvaliti in jo v naprej prositi, naj bo z njimi milostna. Iz tega so nastala številna praznovanja in z njimi povezane šega in navade.

Učenci Osnovne šole Rodica so skupaj z mentorji na temo šeg in navad ustvarili svoje likovne umetnine, da pa je vse bolj pregledno, so v vitrinah pod slikami napisane posamezne igre, ki jih predstavljajo slike. Tako so učenci likovno upodobili igre Skrivanje, Slepe miši, Ali je kaj trden most, Pepček, Rdeče češnje rada jem, Lovljenje, Petelinji boj, Ristanc, Zemljo krasti, Gnilo jajce, Kdo se boji črnega moža, Samokolnica, Rihtarja biti, Mačka in miš, Kipi, Ravbarji in žandarji, Rinčice talat, Telefonček, Med dvema ognjema, Tehtnica ter razne pastirske igre. Z opisi iger starejše s spomini ponesejo v mladostna leta, ko so se z prijatelji od zore pa do mraka igrali po gozdovih, travnikih ter makadamskih cestah, saj še takrat ni bilo asfalta tako kot sedaj, ko je vsaka steza prevlečena z njim.

V kulturnem programu na odprtju razstave sta sodelovala Otroški pevski zbor OŠ Rodica, pod vodstvom Eme Cerar in ob spremljavi pianista Uroša Peleta ter Otroška folklorna skupina Kulturnega društva Domžale, pod vodstvom Damjane Praprotnik.

Ravnateljica Osnovne šole Rodica Milena Vidovič je polni dvorani obiskovalcem in staršem nastopajočih učencev pojasnila vse o dnevih evropske kulturne dediščine, ki so skupna akcija številnih evropskih držav pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije. Letošnja tema je “Dediščina, umetnost in razvedrilo”. S temo želijo prikazati mnogo vidikov kulturne dediščine, posvečene umetnosti in prostemu času, s pomočjo katerih lahko uživamo v kulturi in pobegnemo iz vsakdana. To je bila priložnost za raziskovanje zgodovine, obenem pa jih je zanimala tudi dediščina, ki je prisotna v številnih oblikah sprostitve danes. Ob koncu se je ravnateljica zahvalila vsem mentorjem, ki so pripomogli in motivirali učence pri nalogi, zahvalila pa se je tudi nastopajočim ter njihovim mentorjem.

Razstava bo v Knjižnici Domžale na ogled do 12. oktobra 2019. Vabljeni k ogledu in obujanju spominov na igre, ki smo se jih nekoč igrali.

Več fotoutrinkov z odprtja razstave in razstavljena dela si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi