Houston, v Domžalah imamo problem

Je Jugoslavija res razvijala vesoljski program in ga prodala Američanom? Igrano-dokumentarni film prepleta na novo odkrite arhivske posnetke, s pričevanji sodelujočih pri Titovem vesoljskem programu. O tem in še o marsičem je tekel pogovor po filmski premieri dokumentarnega filma "Houston, imamo problem", ki se je vrtel v kinu Domžale 5. Maja 2016.

Filmski pogovor je vodil Jure Matičič, v goste pa sta prišla Žiga Virc, režiser in Boštjan Virc, koscenarist in producent. Tako smo iz prve roke izvedeli, da so film snemali v osmih državah na treh kontinentih. Za arhive slik in filmov je sicer šlo kar hitro, da le ne bi bilo te papirologije na tone … Je naključje, da je film prišel na platna ravno dan po obletnici Titove smrti in da je film dolg natanko 88 minut? Zanimive odgovore sta ponujala gosta večera. Polna dvorana gledalcev in dolg aplavz po pogovoru je dokaz, da so se fantje maksimalno potrudili okoli filma, ki je zadovoljil gledalce.

Hladna vojna, vesoljska tekma in ameriški pristanek na Luni so bile prelomnice, ki so zaznamovale polpreteklo zgodovino. Te dogodke pa obkroža tančica skrivnosti, ki še danes burijo domišljijo. Film Houston, imamo problem! režiserja Žige Virca je nov, svež prispevek k razmišljanju in razpravam o teorijah zarot. Ta intrigantski igrano-dokumentarni film raziskuje mit o domnevnem ameriškem nakupu tajnega jugoslovanskega vesoljskega programa v zgodnjih šestdesetih letih, vrednem več milijard dolarjev. Svež ameriški denar pa je bil ključni faktor relativno visokega življenjskega standarda v Jugoslaviji v obdobju do Titove smrti.

Več o pogovoru pa v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi