Groblje gostile barviti jesenski koncert

Jesen je res barvita. Narava se počasi oblači v prelepi jesenski pajčolan, postaja hladneje, kmetje s polj pospravljajo zadnje jesenske pridelke in zemlja bo počasi legla h zimskemu počitku. Barviti pa je bil tudi jesenski koncert, ki ga je v soboto, 17. novembra 2018, v Kulturnem domu Groblje pripravilo Kulturno društvo Mihaelov sejem Mengeš.

Res je bil barviti jesenski koncert, saj je nastopil pravi barviti glasbeni pušeljc izvajalcev. Prav ta so organizatorji zapisali tudi v vabilu: »Barviti jesenski koncert ustvarja barve čudovite, po vsej deželi so prelite, še v glasbo bodo jo odeli: Kvintet Dori, Sejmarji – orgličarska sekcija Kulturnega društva Mihaelov sejem Mengeš, Vokalni kvintet Ajda, ter citrarja Tina Kseneman in Tomaž Plahutnik.« Koncert, ki ga je povezoval Matjaž Repnik, je res postregel z barvito paleto glasbe. Tako smo slišali veliko različnih instrumentov, petja in smeha je bilo obilo, glasba pa odlična, kar so potrdili tudi dolgi aplavzi obiskovalcev, ki so do zadnjega kotička napolnili dvorano Kulturnega doma Groblje.

Kvintet Dori so narodnozabavni ansambel, katerega začetki segajo v leto 1995. Ime so si nadeli po znanem župniku Izidorju Pečovniku – Doriju, ki je na službovanje v Berlin odšel istega leta, kot je tudi nastalo ime. Kvintet Dori sestavljajo trije bratje Boris, Primož in Marko ter Anti in Boštjan. V teh letih delovanja so posneli in izdali osem zgoščenk ter dokumentarni film. Leta 2009 so skupaj z Otom Pestnerjem izdali zgoščenko z naslovom Skupaj po domače pri založbi Dallas. Sicer pa je Oto že vse od leta 1998 njihov producent in avtor mnogih skladb.

Kvintet Dori.

Sejmarji – orgličarska sekcija Kulturnega društva Mihaelov sejem Mengeš. V društvu, ki zanesljivo tudi nosi ime Mengša širom domovine in kar s svojim imenom označuje najpomembnejši del svoje dejavnosti, v Kulturnem društvu Mihaelov sejem, daje pomemben prispevek in ubran ton pestremu dogajanju sekcija orgličarjev. V skupini prevladuje glasbilo, ki ga ne slišimo pogosto. To so orglice. Mojster, ki jih resnično obvlada, pa je Marjan Urbanija, kar smo se na koncertu tudi lahko prepričali. Tudi barvit globok glas Hervina Jakončiča je močno navdušil obiskovalce. K igranju orgličarjev pa je mile zvoke s svojimi citrami pridodal Tomaž Plahutnik.

Sejmarji – orgličarska sekcija Kulturnega društva Mihaelov sejem Mengeš.

Vokalni kvintet Ajda s Prevalj na Koroškem je bil ustanovljen leta 1988. Vsa leta ohranja moško kvintetovsko petje s citrarsko spremljavo. Dolga leta jih je spremljala Cita Galič, nekaj časa tudi Tomaž Plahutnik, sedaj pa jih že osemnajst let spremlja Tina Kseneman. Umetniško vodstvo je trenutno v rokah Marjana Berložnika. Vokalni kvintet Ajda ima za seboj veliko nastopov. So redni gostje revije Od Pliberka do Traberka, udeležujejo se raznih festivalov in pevskih srečanj: Festival vina in cvetja v Pesnici, Festival duhovne glasbe na Slovaškem itd. So pobudniki in soorganizatorji srečanja malih vokalnih skupin, ki jih zadnja štiri leta organizirajo skupaj z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti in gostilno Brančurnik.

Vokalni kvintet Ajda.

Večkrat so gostovali na Slovaškem, kjer so pobrateni z njihovim pevskim zborom, s katerim so imeli kar nekaj koncertov pri njih na Slovaškem in v Sloveniji. Letno pripravijo dva samostojna koncerta, enega v spomladanskem času, drugega v pozni jeseni. Udeležujejo se tudi dobrodelnih koncertov, odprtja razstav ter mnogih drugih kulturnih prireditev. Vabijo jih ob različnih priložnostih, rojstnih dnevih, porokah, krstih … Seveda se tudi takrat z veseljem odzovejo in se ob takih prilikah radi pošalijo, da po želji pridejo tudi na dom. So ambasadorji dobre volje, oživljajo slovensko ljudsko izročilo in s srčno odpeto pesmijo ter citrami marsikomu polepšajo dan.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi