Grad Tuštanj gostil rokodelski dan

V prijetnem hladu gradu Tuštanj so se predstavili moravški rokodelci, ki v okviru Društva rokodelcev moravške doline že enaindvajset let skrbijo, da ročne spretnosti njihovih prednikov ne bodo šle v pozabo. Skupaj z rokodelci iz sosednjih krajev so na gradu Tuštanj pripravili zanimiv sejemski dan. V grajskem atriju so potekali rokodelski prikazi in razstava izdelkov, v atriju in pod platnom na grajskem dvorišču je bilo moč kupiti izvirne izdelke moravških in gostujočih rokodelk in rokodelcev, lastnika gradu pa sta obiskovalce večkrat na dan popeljala po gradu. Društvo podeželskih žena Moravče ter gostilna in picerija Pri Jurku iz Moravč sta poskrbela, da je dišalo po domačih dobrotah in  da obiskovalci niso bili lačni in žejni. Poskrbeli so tudi za bogat rokolov, različico srečelova.

Rokodelski dan na gradu Tuštanj se je odvijal v nedeljo 17. junija 2018, v sklopu Slovenskega rokodelskega festivala 2018. Lani, ko  je minilo že dvajset let, odkar se  je v Kulturnem domu Moravče zbrala peščica zanesenjakov in postavila temelje za delovanje Društva rokodelcev moravške doline, je potekal prvi rokodelski sejem, zato so letos organizirali drugi sejem, sejmi pa bodo postali od sedaj naprej tradicionalni, se je smejalo dolgoletni predsednici Branki Bizjan, ki je letos predala žezlo Tatjani Čop, novi predsednici Rokodelskega centra Moravče. Bizjanova, ki ji nedvomno lahko pripišemo veliki delež zaslug v nadvse uspešni zgodbi oživljanja in ohranjanja bogate kulturne dediščine, pa je postala podpredsednica društva. V društvu je aktivnih približno osemdeset rokodelcev, prihajajo pa iz več krajev Slovenije. Pohvalno je, da je precej tudi mlajše generacije, zato se na Moravškem ni bati, da bi rokodelske spretnosti kar tako pozabili.

Sejem je potekal v krasnem ambientu na grajskem dvorišču, v senci prastarega grajskega drevesa ter na dvorišču gradu Tuštanj pod arkadami. Vzdušje je bilo prisrčno, saj je dogodek marsikateremu obiskovalcu veliko prinesel že s prijaznimi besedami rokodelcev, ki so jim pokazali svoje znanje in spretnosti, obiskovalci pa so se lahko tudi sami preizkusili v različnih rokodelskih spretnostih. Posebej me je veselilo tudi to, da smo spoznali rokodelce na stojnicah, ki so vsi, brez izjeme izjemno zanimivi ljudje, saj se jim že na obrazu pozna, da vedo, kako je, kadar delaš v življenju stvari, ki jih imaš rad, saj je to tisto, kar te izpolnjuje.

Osrednja prireditev je potekala na gradu Tuštanj, ki je s krajem močno povezan vso svojo izjemno zanimivo zgodovino. Grad, ki je bil zgrajen konec 15. stoletja, je v 19. stoletju s poroko zadnje grofice Maksimiljane z grajskim vrtnarjem Luko Pirnatom prišel v slovenske roke. V rodbini, ki za grad zgledno skrbi, je ostal vse do danes. Zanimivo je, da lastnika Peter in Petra Pirnat tam tudi živita. Lastnika ali, če hočete graščaka, sta obiskovalce popeljala na ogled obnovljenega gradu z muzejsko zbirko starin in stalno razstavo stekla in keramike.

Rokodelski dan v senci mogočnega gradu je postregel z živahnim dogajanjem. V atriju, kjer je potekal sejem, so ves dan potekale rokodelske delavnice, na katerih so se obiskovalci lahko preizkusili v ročnih spretnostih. Spretnosti se  lahko nauči prav vsak, le nekaj več poguma mora imeti,  znanja pa jim podajo mojstri sami, saj društvo skozi vse leto prireja veliko delavnic skozi. Drugi rokodelski sejem na gradu si je ogledal tudi župan Občine Moravče Martin Rebolj, ki je s soprogo prišel pozdravit rokodelce ter si ga  z zanimanjem ogledal.

Obiskovalce in tudi rokodelce sta z glasbo razveselila člana Društva Kranjskih komedijantov Janez Markelj in Mare Dijak, ki sta z lajnami poskrbela za različne zvrsti glasbe.

Več fotoutrinkov s sejma si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi