Grad Jable gostil koncert Klape Subrenum in Pevske skupine RŽ

Klapa Subrenum je redni gost na odrih v Mengeš. Z njihovimi nepozabnimi koncerti, letos je bil že 20. po vrsti, so razveselili in navdušili že številno občinstvo, ki jim je ta zvrst glasbe in dalmatinski melos pri srcu. Uvrščajo se v skupino najboljših dalmatinskih klap. Več o njih si lahko preberete na spletni strani www.subrenum.hr. Letos se jim je na koncertu, ki je potekal v soboto, 14. aprila 2018, v avditoriju gradu Jable, pridružila pevska skupina RŽ iz Loke pri Mengšu, pod vodstvom Andreja Ropasa. Njihov repertoar obsega slovenske ljudske in ponarodele pesmi, ki nas v svojih liričnih in romantičnih besedilih popeljejo v našo polpreteklo zgodovino.

V uvodu koncerta je vse lepo pozdravila Nataša Vrhovnik Jerič, ki je tudi predstavila nastopajoče. Polna dvorana obiskovalcev in dolgi aplavzi po vsaki odpeti pesmi daje vedeti, da je tovrstna glasba še vedno zelo prisotna med oboževalci. Kot je ob koncu dejal Franc Jerič, župan Občine Mengeš, to ni nič čudnega, saj še vedno mnogo Slovencev hodi na poletne oddihe na hrvaško obalo in kraje, kjer vsakodnevno slišijo melose dalmatinskih klap. In kot je dejal župan, moramo biti dobri en do drugega, saj smo mi sosedje njim, oni pa nam. In glasba pač ne pozna meja.

Sobotni večer smo preživeli v skoraj triurnem koncertu obeh skupin v gradu Jable, kjer so odmevali veličastni zvoki dalmatinske glasbe v izvedbi ene izmed najboljših klap, Klape Subrenum. Nobena skrivnost ni, da se Mengšani in Slovenci nasploh navdušujejo nad dalmatinsko glasbo in pesmijo. Mengšani pa  imajo še to srečo, da si je njihova znanka in sokrajanka Tadeja Barović Čepon izbrala za domovanje okolico Dubrovnika Ston in tako povezala Mengeš tudi z dalmatinsko glasbo. Kot se spomnim, so kar nekaj let prihajale v Mengeš v goste ali ženska klapa Stonke ali Subrenum, ena izmed najboljših moških dalmatinskih klap. Klapa Subrenum navdušuje prav vso Slovenijo, tokrat pa so pripravili koncert z gosti, pevsko skupino RŽ iz Loke pri Mengšu. Poleg železnega repertoarja klape Subrenum, »a capella« petje in z man-dolinsko ter kitarsko spremljavo, kjer so nam prvo tretjino koncerta pripravili same lepe, nove dalmatinske napeve, ki čakajo, da te dni ugledajo luč sveta na novi zgoščenki. Tako smo bili praktično prvi, ki smo slišali kar nekaj pesmi z nove zgoščenke ki se še snema. V drugi tretjini koncerta so nas spet presenetili članice in člani pevske skupine RŽ, ki so s svojimi ubranimi glasovi pod taktirko Andreja Ropasa zapela kar nekaj slovenskih pesmi, ob koncu pa se je moški del skupine prelevil še v muzikante ter skupaj z ženskim delom zapeli »Ko psi zalajajo«.

Klapa Subrenum.

Neutrudni organizator Franc Jerič, ki prijateljuje s člani klape Subrenum že od vsega začetka, ko še ni bil župan, meni, da dalmatinska pesem prinaša v srca ljudi vse od veselja, radosti in tudi žalosti, opeva lepote pokrajine in nekako sproža nostalgijo po vonju morja, ki ga imamo tudi Slovenci radi. Dalmatinska pesem opeva romantične sončne zahode, življenje ob in na morju ter tudi vroče ljubezni kot jih poznajo le domačini. Pravzaprav pravi Franc Jerič, da je ta pesem za dušo, za obujanje spominov, saj človek ob tej glasbi vidi in okuša morje, sonce in toploto življenja. Zato tudi Franc Jerič z soprogo Majo vsako leto gosti fante iz klape Subrenum pri sebi doma tri dni kot navaden vaščan Franc Jerič, in ne kot župan.

Župan Franc Jerič.

Zgodba o klapi Subrenum, katere ime izhaja iz starega naziva za Župo Dubrovačko, »sub brenum«, se je začela davnega leta 1992. Predano delo klape, ki se kaže v poustvarjanju najzahtevnejših oblik dalmatinske glasbe, je rezultat mnogih nagrad in priznanj, ki jo uvršča v sam vrh hrvaškega klapskega petja.  Leta 1997 so se ti zanesenjaki, zaljubljeni v dalmatinsko pesem, odločili, da v svoj repertoar dodajo inštrumentalno spremljavo, tako so ob njihovih melosih zadonele mandolina, mandola, mandolončelo, kitara in kontrabas. Tako so nadaljevali tradicijo in karakteristične glasbene oblike dubrovniškega kraja, s tem pa dosegli še večji ugled v klapskem svetu  V Sloveniji so imeli že več kot 40 nastopov. Eden bolj odmevnih je bil 8. marca 2008 v polni Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, kot gosta sta nastopila – Slovenski oktet in Alenka Gotar.

Pevska skupina RŽ.

Leta 2007 so v mengeški dvorani Kulturnega doma proslavili 15-letnico delovanja klape, v Mengšu pa nastopajo vsako leto, nekaj koncertov pa so po obnovi gradu pripravili v avditoriju gradu Jable. Ob koncu so klapa Subrenum in pevska skupina RŽ zapeli ob solo vložkih Franca Jeriča še vsem dobro znano in vedno za zaključke koncerta aktualno  pesem »Nocoj je ena lušna noč«, zatem pa so se pogovori in sklepanje prijateljstva nadaljevali na grajskem dvorišču.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi