Gostičevi dnevi že 20 let ohranjajo spomin na svetovno znanega opernega umetnika Jožeta Gostiča

Začetek meseca marca je tradicionalno namenjen Gostičevim dnevom, ki jih spremljajo slovesnosti v spomin na tenorista in svetovno znanega opernega umetnika Jožeta Gostiča. Prireditve, ki ohranjajo spomin na našega rojaka, potekajo v opernih hišah in krajih povezanih z njegovim življenjem in delom, nastali pa so na pobudo prof. Vladimirja Kranjčevića, ravnatelja Opere HNK Zagreb. Letos so potekali jubilejni 20. Gostičevi dnevi.

Močan poudarek in visoko kvaliteto so Gostičevi dnevi dosegli že ob svojem začetku leta 2000, ob počastitvi 100. obletnice Gostičevega rojstva. Spomin na umetnika je zaživel na raznovrstnih prireditvah in koncertih v Sloveniji in na Hrvaškem, pred njegovo domačijo je bil odkrit doprsni kip, izdana je bila dvojna zgoščenka s posnetki Gostičevih nastopov, vrhunec pa predstavlja izčrpna, vsebinsko zaokrožena monografija. Na koncertih, ki spremljajo Gostičeve dneve, so doslej sodelovali vrhunski slovenski in hrvaški umetniki vseh generacij, od dragocenega, z nostalgijo obarvanega nastopa nekdanjega Gostičevega odrskega kolega Tomislava Neralića, prek zrelih kreacij umetnikov, ki so si dandanes utrdili ugled doma in v tujini, do tistih, ki so šele začeli okušati čar opernega gledališča.

Uvodna prireditev 20. Gostičevih dni je bila, tako kot leta 2000, operna predstava G. Vedija Trubadur v Operi HNK Zagreb, ki je bila na sporedu v soboto, 2. marca 2019. Nova postavitev znamenite opere nas je spomnila na Gostičeve nastope v vlogi Manrica, pa tudi na njegovo slovo od odrskih desk prav v tej operi.

Na Gostičevem Homcu je potekala spominska daritev, ki jo je daroval upokojeni koprski škof msgr. mag. Metod Pirih.

Na Gostičevem Homcu je v nedeljo, 3. marca 2019, potekala spominsko daritev v spomin na našega velikega pevca, ki jo je daroval upokojeni koprski škof msgr. mag. Metod Pirih, z glasbeno mašo Albe Vidakovića III. staroslovanska maša pa jo je spremljal Zbor Cantores sancti Marci, oratorijski zbor cerkve sv. Marka na Gornjem gradu v Zagrebu, pod dirigentskim vodstvo Jurice Petra Petrača in ob orgelski spremljavi Pavaa Mašića. Slovesnost v cerkvi Marijinega rojstva je poleg kulturnega doživetja vedno tudi priložnost za srečanje vseh, ki spoštujejo Gostičevo delo, vsako leto pa se na slovesnosti pridružijo člani Društva prijateljev zagrebške Opere ter Kulturno-prosvetnega društva Slovenski dom iz Zagreba.

Na Gostičevem Homcu je zbrane nagovoril predsednik Kulturnega društva Homec Borut Jenko.

Na Slavnostnem koncertu, ki je potekal v nedeljo, 3. marca 2019, v popoldanskem času, so solisti SNG Opera in balet  predstavili odlomke iz dveh oper, v katerih je v ljubljanskem obdobju nastopal Jože Gostič: Prodane neveste Bedřicha Smetane ter Hoffmannovih pripovedk Jacquesa Offenbacha. Ob klavirski spremljavi Mojce Lavrenčič so nastopili: sopranistki Mojca Bitenc in Rebeka Radovan, mezzosopranistka Elena Dobravec, spominu na Jožeta Gostiča pa so se poklonili tudi trije tenoristi: Andrej Debevec, Branko Robinšak in Dejan Maksimilijan Vrbančič.

Na Slavnostnem koncertu so nastopili solisti SNG Opera in balet Ljubljana in solisti Opere HNK Zagreb.

Solisti Opere HNK Zagreb so na slavnostnem koncertu predstavili odlomke iz opere J. Hatzeja Adel in Mara, v kateri je na praizvedbi v ljubljanski Operi leta 1932 v naslovni moški vlogi nastopil Jože Gostič ter znamenite opere G. Verdija Trubadur, opernega dela, ki je še posebej zaznamovalo glasbeno pot našega tenorista. Na našem koncertu so ob spremljavi pianista Darijana Ivezića nastopili sopranistka Adela Golac Rilović,  tenorist Stjepan Franetović ter basist Davor Radić. Program je povezoval napovedovalec Ivan Lotrič. V imenu Občine Domžale je zbrane pozdravila Andreja Pogačnik Jarc.

Jubilejne slovesnosti v spomin na opernega pevca Jožeta Gostiča bodo zaključili v petek, 15. marca 2019, ob 19.30 v SNG Opera in balet z operno predstavo J.Offenbacha Hoffmannove pripovedke. V predstavi, ki jo je zrežiral Aleksander Popovski, bodo pod dirigentskim vodstvom Simona Krečiča nastopili solisti, zbor in orkester SNG Opera in balet Ljubljana.

Gostičevi dnevi so vedno tudi priložnost za srečanje vseh, ki spoštujejo Gostičevo delo.

Spored jubilejnih 20. Gostičevih dnevov je pripravilo Kulturno društvo Jože Gostič Homec skupaj z Društvom prijateljev zagrebške Opere, SNG Opera in balet Ljubljana in Opero HNK Zagreb v preteklih letih pa so sodelovali še: Kulturno-prosvetno društvo Slovenski dom iz Zagreba, SNG Opera-balet Maribor, Opera HNK Split ter Opera HNK Ivana pl. Zajca Reka. Vrsto let sta širšo paleto Gostičevega pevskega dela predstavljala zbor in orkester Consortium musicum v Slovenski filharmoniji, pri spominski sv. maši pa Slovenski komorni zbor in zbor Consortium musicum, vsi pod dirigentskim vodstvom dr. Mirka Cudermana. Slovenskim zborom pa se je doslej pridruži tudi zbor Cantores sancti Marci, oratorijski zbor cerkve sv. Marka na Gornjem gradu v Zagrebu, ki ga vodi zborovodja Jurica Petar Petrač.

Pokrovitelj prireditev v Sloveniji je Občina Domžale, na Hrvaškem pa Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve republike Hrvaške.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Lojze Popelar; Video: Foto Video Kino klub Mavrica – video sekcija Mengeš (obdelal Janko Hribar – HDV Studio)

Tagi