Gorniški večer z Ines Božič Skok: Bralni oprimki in stopi

Tokratna gostja Samovega Gorniškega večera je bila Ines Božič Skok, profesorica nemščine in angleščine. Ines je alpinistka in ledna plezalka ter soustanoviteljica, solastnica, urednica in lektorica založbe Sidarta. Pleza od leta 1978, opravila je več kot 500 plezalnih vzponov, med njimi številne prvenstvene. Sodelovala je z uglednimi tujimi alpinističnimi revijami in uredništvom Alpinističnih razgledov. Gorniški večeri potekajo v soorganizaciji Planinskega društva Domžale in Knjižnice Domžale ter pod pokroviteljstvom podjetja Sam d.o.o.. 

V  Knjižnici Domžale je v torek, 4. decembra 2018, potekal že 74. Gorniški večer, na katerem je Borut Peršolja gostil Ines Božič Skok, ledno plezalko in alpinistko s številnimi vzponi, med njimi veliko prvenstvenimi.

Med pogovorom smo obiskovalci slišali marsikaj zanimivega o zakoncih Skok, kakor tudi o Ines Božič. V začetku devetdesetih sta Janez in Ines Božič Skok, odlična plezalca in alpinista, po dolgem gostovanju v Himalaji ustanovila založbo Sidarta in začela sta izdajati razglednice, ki vztrajajo na trgu še danes. Janez Skok in Ines Božič Skok sta tako z založbo Sidarta zaslužna za odlične vodnike – za plezanje v težkih smereh, za izlete z otroki, pokazala pa sta tudi bogastvo možnosti za gorske kolesarske ture. Ines je v pogovoru dejala, da je pri nas za te dejavnosti še veliko neizkoriščenih možnosti.

»Prvi založniški koraki so šli v smeri razglednic, ki so bile v Sloveniji obupno grde, in v nekaj letih smo tudi po naši zaslugi občutno izboljšali kakovost tega, tedaj kar pomembnega medija,« je dejala Ines ter dodala, da so kmalu iz Sidarte začele prihajati knjige: gorniške, plezalske, družinske izletniške, (gorsko)kolesarske, v zadnjih letih tudi leposlovne. Predvsem pa plezalski in gorniški vodniki, pa tudi zemljevidi. »Glede na produkcijo drugih založb izdamo razmeroma malo naslovov, a s kar nekaj knjigami smo zadeli bistvo,« pove Ines. Uspešnice je praktično nemogoče napovedati, kar zgodijo se. Ena izmed največkrat ponatisnjenih knjig s samega začetka založbe je bila 111 izletov po slovenskih gorah. Za Veliki kolesarski vodnik po Sloveniji se je izkazalo, da je bil ob izidu leta 1996 toliko pred časom, da so ga bralci posvojili šele po nekaj letih, potem pa so sledili ponatisi, zadnjega so izdali v lanskem letu. Odličen sprejem pri bralcih in več ponatisov je Sidarti uspelo doseči s Pravljičnimi potmi Slovenije. Gre za vodnike, namenjene družinam z otroki. V njih se prepletajo ljudske pravljice in pripovedke ter izleti, ki vodijo v kraje, omenjene v pravljici. Vsak izlet je opremljen še z ilustracijo pravljice in s fotografijami s poti.

Ines Božič Skok je pred leti redno objavljala v tujih specializiranih revijah, za katere je napisala več izvrstnih gorniških in alpinističnih zgodb. Zdaj je njeno delo predvsem uredniško in občasno prevod kakšnega vodnika. Na pripombo, da se pisanje o hribih in alpinizmu hitro ujame v nizanje golih tehničnih podatkov in uporabo uveljavljenih fraz pri opisovanju narave, odgovarja, da se kot urednica nenehno bori s tem. Ko zavije z očmi ali se ji nekaj ne zdi argumentirano, na to takoj opozori avtorja, včasih uspešno, včasih pa tudi ne. Podobno je s tehničnimi opisi: glede na to, da je tudi sama uporabnica različnih vodnikov, se ustavi vsakokrat, ko ne razumem, kam bi jo avtor rad usmeril. Vsekakor je osebno poznavanje področja, s katerim se ukvarja, bistveno. Iz tega tudi konec koncev  izhaja, ko  se je odločila za specializirano založbo. Ines je sodelovala tudi v Filmu o Miri Marko Debelakovi, kjer jo vidimo tudi v plezalnih akcijah.

Ker je tokratni Gorniški večer potekal tik pred Miklavževanjem, je po srečanju Anton Sedeljšak, direktor podjetja SAM d.o.o., med obiskovalce razdelil tudi miklavževa darila.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar; Video: Simona Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi