Gorniški večer z Danom Briškim: Izostrenost pogleda

Petinsedemdeseti gorniški večer po vrsti z naslovom »Izostrenost pogleda« je v tednu, ko bomo praznovali dan kulture postregel z odličnim gostom, ki je vsestranski. Rad zahaja v hribe takrat, ko gredo drugi v dolino na pivo samo zato, da naredi vrsto odličnih posnetkov ožarjenih zahodov gora, nočnega zvezdnega neba v gorah, živali, ki pridejo na večerno pašo. Je vodnik PZS, fotograf za skoraj vse …

Gorniški večer je potekal 5. februarja 2019, v soorganizaciji Planinskega društva Domžale in Knjižnice Domžale ter pod pokroviteljstvom podjetja Sam d. o. o.. Borut Peršolja je tokrat gostil vsestranskega in odličnega fotografa Dana Briškega. Kot je v navadi, se je gost predstavil s sklopom odličnih fotografij, ki jih je predvajal na projekcijskem platnu, zatem pa je sledil pogovor, ki je bil zelo zanimiv, saj je bilo med obiskovalci tudi precej navdušenih planincev fotografov, zato vprašanj na temo fotografije ni manjkalo.

Dan Briški.

V pogovoru smo slišali skoraj vse o gostu. Dan Briški prihaja iz Ljubljane. Gimnazijski maturant, poklicni fotograf, zapisan goram – Julijskim Alpam in Trenti. Kot samozaposleni fotograf pokriva širok nabor fotografskih zvrsti – od arhitekturne do portretne fotografije. Vodi fotodelavnice Luka Esenka po Sloveniji in sosednjih državah. Član Planinskega društva Ljubljana – matica, vodnik PZS, nekdanji član Fotokluba Diana. Redno sodeluje s številnimi domačimi revijami (med drugimi Lovec in Planinski vestnik), objave v knjigah (na primer Slovenske gore: v objektivu letnih časov (2014)), vodnikih in koledarjih (Triglavski narodni park 2018). Sodeloval je na številnih skupinskih in petih samostojnih razstavah doma in v tujini. Prejemnik nagrad na portalu Slo-foto.net ter nagrade za najboljšo fotografijo na natečaju Si.fotograf? (2015).

Zato seveda pogovora o njegovih fotografskih »akcijah« na srečanju ni manjkalo. Pogovor z gostom si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi