Godbeno obarvan Mihaelov sejem v Mengšu

Povorka godb in društev ob 140-letnici Mengeške godbe

Pretekli vikend je v Mengšu potekal tradicionalni Mihaelov sejem, ki je bil letos še posebej godbeno obarvan, saj Mengeška godba praznuje 140 let delovanja. 29. Mihaelov sejem v Mengšu je trajal od petka, 20. septembra, do nedelje, 22. septembra 2024, z bogatim glasbenim programom, stojnicami z lokalnimi izdelki ter številnimi aktivnostmi za obiskovalce vseh generacij. Med drugim so obiskovalci lahko prisluhnili godbam, orgličarjem, harmonikarjem in si ogledali prikaze tradicionalnih obrti. Sejem je spremljal tudi kulturni program, ki je vključeval lokalna društva in aktivnosti v okviru Evropskega tedna mobilnosti.

Letos je bilo v Mengšu še posebej slovesno, saj Mengeška godba obeležuje izjemnih 140 let delovanja. Predzadnji septembrski konec tedna je tako zaznamovalo praznovanje glasbene tradicije, ki jo bogati tudi tradicionalni sejem. Sejem, ki so ga pred več kot tremi desetletji zasnovali mengeški godbeniki v sodelovanju s turističnim in gasilskim društvom, še vedno ohranja svoj čar in privablja obiskovalce vseh generacij. Dogodek je bil idealna priložnost za srečanja med krajani in obiskovalci, ki so ob bogati lokalni ponudbi izdelkov in pridelkov uživali v živahnem družabnem vzdušju, h kateremu je pripomoglo tudi izredno lepo in ravno prav toplo vreme.

Mengeška godba letos praznuje veličastnih 140 let delovanja, kar je bilo obeleženo s prav posebnim glasbenim programom in povorko godb. V čast tej pomembni obletnici so se na ulicah zbrali godbeniki iz različnih krajev, ki so s svojo glasbo počastili dolgoletno tradicijo mengeške godbe. Povorka je simbol združevanja glasbenih generacij in poklon kulturni dediščini, ki že skoraj poldrugo stoletje bogati Mengeš in širšo okolico. Ta praznični dogodek je navdušil ljubitelje godbene glasbe ter oživil mestno jedro v čast častitljive obletnice.

Občina Mengeš, kot glavni pokrovitelj sejma, je tudi letos organizacijo sejma zaupala Kulturnemu društvu Mihaelov sejem in podjetju Toma prireditve. Letos je bil Mihaelov sejem še posebej godbeno obarvan, saj so se mengeškim godbenikom v čast pridružili tudi veterani Mengeške godbe ter godbe iz Moravč, Domžal, Lukovice in Papirniški pihalni orkester Vevče. Program so popestrili še gostje iz tujine, med njimi Limena glazba KUD-a Matka Laginje iz Sv. Lovreča, Godba Gorje ter Mestna godba Metlika. Koncerti so potekali pod velikim šotorom na parkirišču pri kulturnem domu.

Vrhunec dogajanja pa je bila nedeljska povorka godb po Slovenski cesti, kjer so v dolgi povorki sodelovale godbe in domača društva. Veličastno povorko so začele mlade mažoretke iz Mengša, sledili so Mengeška godba, ešalon s prapori in gasilci Gasilske zveze Mengeš, Godba Lovreč, Turistično društvo Mengeš, Papirniški pihalni orkester Vevče, Folklorna skupina Svoboda Mengeš (vse generacije plesalcev), mažoretke in twirlerice iz Domžal, Kulturno društvo Domžalska godba, Kolesarsko društvo Mengeš, Pihalna godba Moravče, Društvo Sožitje Mengeš, Mestna godba Metlika, Smučarsko društvo Mengeš, Lovsko društvo Mengeš, Godba Lukovica, med skupinami pa so sodelovali tudi vozniki starodobnih vozil.

Med veliko množico obiskovalcev se je povorka pomikala po Slovenski cesti in se ustavila pri Osnovni šoli Mengeš, kjer so vse godbe in mažoretke izvedle še enkraten krajši program v skupnem igranju in plesu mažoretk.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro in Simona Pivar

Tagi