Godba Domžale, vse najboljše za 135 let!

Godba Domžale, najstarejše društvo v občini Domžale, v letošnjem letu praznuje dva jubileja in sicer 135-letnico delovanja ter 90 let od slavnostnega odprtja Godbenega doma Domžale, ki je najstarejši godbeni dom v Sloveniji. V Občini Domžale je godba svoje mesto našla na zelo visokem položaju, saj godbenike srečujemo na občinskih praznovanjih, samostojnih koncertih ter ob različnih priložnostih z zelo raznolikih in kvalitetnim programom. Lahko bi rekli, da skorajda ni slovesnosti, da na njej ne bi sodelovala Godba Domžale, pa tudi ob drugih različnih priložnostih jo je možno videti in slišati. Godba Domžale je od leta 1884, ko jo je ustanovil takratni domžalski učitelj Franc Pfeifer, del našega vsakdanja.

V okviru praznovanja ob 135-letnici Godbe Domžale so se že in se še bodo zvrstili številni nastopi in koncerti, ki jih bodo okronali s slavnostnim koncertom 17. maja v Šporni Dvorani Domžale. Osrednje praznovanje pa so začeli s Slavnostno akademijo, ki je v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale potekala v sredo, 8. maja. Na njej so se zahvalili za podporo in sodelovanje različnim institucijam in posameznikom, podelili priznanja svojim članom. Obenem pa so poskrbeli tudi za pester glasbeni program, saj so godbenice in godbeniki predstavili skladbe z njihove zgoščenke Luka z (z)godbo. Gost je bil solist na evfoniju Luka Einfalt, spremljale pa so ga različne komorne zasedbe Godbe Domžale. Program slavnostne akademije je povezovala Ajda Sokler.

Slavnostne akademije so se poleg članic in članov ter predstavnikov društev in organizacij ter predstavnikov sosednjih godb, udeležili tudi župan Toni Dragar, podžupanja mag. Renata Kosec, direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti mag. Marko Repnik, predsednik Zveze Slovenskih godb Boris Selko, predsednica KS Simona Jenka Vera Banko, predsednik KS Venclja Perka Janez Ulčar, predsednik KS Slavka Šlandra Marjan Ravnikar, častni občan Občine Domžale Peter Primožič, častni člani Godbe Domžale Roman Kos, Uroš Slavinec, Tomaž Habe in Tone Juvan ter predstavniki pokroviteljev in podporniki godbe.

Slavnostna akademija ob 135-letnici Godbe Domžale je potekala v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale.

Slavljencem je v uvodu čestital župan Toni Dragar, ki je dejal, da je Godba Domžale tisto društvo, ki v naši občini nosi častno ime: najstarejše društvo v Občini Domžale, ki ob tem praznuje še 90-letnico godbenega doma, najstarejšega godbenega doma v Sloveniji. Po besedah župana vsaka obletnica posebej govori svojo zgodbo: »Zgodbo o uspehu, podprto s prijateljstvom, združevanjem generacij, skupnimi interesi, strastjo do glasbe in skupnim ciljem: uživati v igranju in v svoje vrste privabljati vse več mladih generacij, ki jim bodo sledile: Zgodbo, ki se bo v letošnjem letu zaokrožila v okviru novo izdane zgoščenke in nadaljevanju sodelovanja z uveljavljenimi glasbeniki, kot je Lea Sirk in ostali.«

Župan je v nadaljevanju svojega govora izpostavil, da se moramo zavedati, da je današnji tempo izredno naporen, dnevi časovno kratki in prosti čas okrnjen. »Tako lahko le občudujemo delo, vaje in nastope vseh članov godbe, ki letno opravi več kot 40 nastopov. Med druženjem s člani godbe skozi čas sem ugotovil, da so to ljudje, ki jih povezuje timski duh, obilica humorja, predvsem pa medgeneracijsko druženje. Kljub zavidljivi starosti godbe lahko na nastopih ugotovimo, da jo k sreči sproti pomlajujejo, tako da še vedno odlično izgleda in je polna energije. Vso energijo godbenice in godbeniki vlagajo v različne vaje, najraje pa seveda v nastope. Danes sodi Godba Domžale v najvišjo, umetniško skupino slovenskih godb, v zadnjem obdobju pa je postala vešča show programa, kar poimenujejo tudi godba v gibanju,« je povedal župan, ki ni pozabil dodati, da je ob igranju godbenikov, ki nosijo domžalski slamnik, vedno užival in jih rad poslušal. Prepričan je, da nas bodo njeni člani s svojim igranjem še naprej razveseljevali, Občina Domžale pa jim bo še naprej stala ob strani: »Zato naj jim ob koncu zaželim vse najlepše in najboljše tudi v prihodnje. Iskrene čestitke vsem današnjim nagrajencem in predvsem vam, Godba Domžale. Upam, da boste z nami še na mnoga leta. Srečno!«

Slavljencem je čestital tudi župan Toni Dragar.

Zbrane je nagovorila tudi predsednica Kulturnega društva Godbe Domžale Ana Pavlič, ki je dejala, da se moramo ob takšni obletnici zavedati, kako pomembna in dragocena je glasbena kultura v domžalski občini. Prav zaradi tega jo moramo spoštovati in primerno počastiti. Po njenih besedah godba pomembno prispevka h kulturi, ki jo težko izmerimo v denarju. Glasba je kot vsaka umetnost veliko globljega, je večna in se usede v srce. Še posebno kadar je dobro odigrana. Posebnost domžalske godbe ne dokazuje samo dolg obstoj, so tudi vzponi in padci, predvsem pa je umetniški žar, ljubezen do glasbe, pripadnost

»Dediščina ki so nam jo zapustili naši predhodniki, niso samo godbeni dom, priznanja in nagrade, ki smo jih prijeli ter člani, ki prihajajo in odhajajo, temveč je pečat, ki ga članstvo v društvu s tako bogato tradicijo pusti v vsakem izmed nas. Godba svojim članom poleg rasti ponuja veliko več. V letih sodelovanja so se med nami stkala pristna prijateljstva, prijateljstva, ki povezujejo ljudi različnih generacij, ki s svojo prisotnostjo v godbenih vrstah bogatijo vsakega člana posebej,« je poudarila predsednica in se dotaknila tudi prihodnosti, ki jim bo ponudila veliko izzivov. Prepričana je, da bodo za vse izzive našli prave odgovore in da se bo godbeništvo v Domžalah še naprej razvijalo in da se bodo njihovi zanamci čez 135 let ponovno s ponosom srečali.

Predsednica Godbe Domžale Ana Pavlič je dejala, da se moramo ob takšni obletnici zavedati, kako pomembna in dragocena je glasbena kultura v domžalski občini.

»Dragi godbeniki in godbenici, brez vas Godbe Domžale ne bi bilo. Upam, da bodo današnja priznanja, zahvale in nagrade vsaj delček v mozaiku, ki vam lahko povrnemo za vaše požrtvovalno delo in vse trenutke, ki jih posvetite godbi,« je v svojem govoru še dejala predsednica, ki se je ob tej priložnosti zahvalila tudi dirigentu Damjanu Tomažinu za vso njegovo potrpežljivost in napore, ki jih je vložil v to, kar je postala Godba Domžale in da lahko s ponosom potrdijo, da spadajo med najboljše pihalne orkestre v Sloveniji. Zahvalila se je tudi Občini Domžale in županu Toniju Dragarju za vso finančno in materialno podporo, vsem trem domžalskim krajevnim skupnostim, donatorjem in sponzorjem ter staršem in družinam, ki godbenice in godbenike podpirajo na njihovi poti.

Kot smo že omenili, so na slavnostni akademiji podelili priznanja svojim članom ter, zahvale vsem, ki jih podpirajo na njihovi poti. Direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti mag. Marko Repnik pa je Godbi Domžal izročil jubilejno priznanje.

Jubilejno priznanje iz rok mag. Marka Repnika, direktorja JSKD, sta prevzela Ana Pavlič in Matej Primožič.

Za prejeto zahvalo se Godbi Domžale zahvaljujemo tudi v uredništvu našega portala. V imenu sodelavcev Domžalca domžalskim godbenicam in godbenikom čestitam ob jubileju in jim želim še veliko uspehov in še na mnoga srečanja ob različnih priložnostih. Kjer je Godba Domžale, tam je običajno tudi domžalec.si.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Karin Božič; Video: Miro Pivar

Tagi