Glej in se čudi: Sanjarjenje o povezanem svetu

V Mestnem kinu Domžale se je v torek, 6. decembra 2016, odvrtel zanimiv film o sanjarjenju povezanega sveta. Opremljen z značilno radovednostjo in živahno domišljijo se režiser filma Werner Herzog odpravi na potovanje, ki razkrije, kako je internet preoblikoval skoraj vse vidike našega življenja. Zelo nazoren film o naši prihodnosti in tudi pasteh, če se nekega dne vse tudi sesuje. Na to temo je Jure Matičič povabil na pogovor po filmu Lenarta J. Kučića, novinarja sobotnih Delovih prilog.

Očitno želi Herzogov film sprožiti razpravo, kako se ljudje počasi soočamo z dejstvom, da internet na novo piše družbene norme, hkrati pa smo zaradi spleta vse bolj odvisni od tehnologije celo pri najosnovnejših opravilih. Film lahko gledamo tudi na drugačen način – ne kot pretres idej, ampak bolj kot zbirko zanimivih primerkov človeške vrste. 

"Mislim, da moramo v načinu uporabe interneta najti neko ravnovesje, ne smemo pa ga demonizirati. Seveda so tudi temne plati, kot sta spletno nadlegovanje in zasvojenost, a hkrati nam je splet omogočil tudi veličastne trenutke v znanosti." je dejal gost pogovora po ogledu filmu.

Pisci znanstvene fantastike iz petdesetih let in kasneje niso predvideli interneta. Pisali so o letečih avtomobilih, medplanetarnih kolonijah in podobnih rečeh, nihče pa ni zares napovedal korenite spremembe, ki bo zajela družbo. Niti nekateri izmed znanstvenikov, ki so vzpostavili prvi spletni stik med univerzama UCLA in Stanford, niso imeli pojma, kako pomemben korak je to. Šele desetletja kasneje se nam je posvetilo. Ja, doba interneta je globoko zarezala v današnja življenja mnogih ljudi, vprašanje pa je, kaj bo, ko vse enkrat neha delati. V skladiščih je vse digitalizirano, delavci iščejo blago na mestih, ki jim jih pove računalnik, veliko gradiv je že uničenih. Prej se je vse beležilo ročno, na papirje, sedaj pa je podjetij, ki so se digitalizirala ogromno, arhivi se gubijo v sesutjih spletnih strani. podjetja propadajo in z njimi spletne strani. In še lahko naštevamo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi