Gledališka skupina OŠ Preserje pri Radomljah pošteno zavihala rokave

Letošnji začetek šolskega leta je bil močno gledališko obarvan. Vsi uvodni trije meseci so postregli z gledališkimi poslasticami, ki so popestrile in še močneje obarvale jesenski vsakdan. Že sam vstop prvošolčkov v velik belo-rdeči hram učenosti so pospremile lutke, v mesecu oktobru in novembru pa je zablestel učenec Jure v dramski igri avtorice Tanje Kastelic, Učenec Jure, ujet v svoj svet.

Gledališka skupina OŠ Preserje pri Radomljah z mentoricama Jasmino Pogačnik in Tanjo Kastelic je s predstavo poskušala opozoriti na pomembno dejstvo, ki ga vsi prevečkrat prezremo, to je, da smo ljudje različni, drugačni, da smo unikatni kot zvezde na nebu, kot je v svoji pesmi Pesem o zvezdah, ki je pravzaprav pesem o ljudeh, dejal slovenski sodobni pesnik Tone Pavček.

Učenec Jure se v svojem otroškem življenju sooča s številnimi šolskimi težavami: številke in črke mu plešejo pred očmi, počuti se osamljeno in odrinjeno med šolskimi zidovi, pred učitelji in sošolci bi se najraje skril. A vendar pride tudi njegov trenutek. Takrat zablesti in vsem, tako učiteljem kot sošolcem, dokaže, da je tudi on čisto vsakdanji fant, čeprav mu matematika in slovenščina delata preglavice, se njegovo znanje o živalih lahko kosa s pravo enciklopedijo.

Prvič je bila gledališka predstava na šolskem odru uprizorjena ob Tednu otroka in je požela val navdušenja in pohval. Z njimi niso skoparili tudi dijaki 1. in 3. letnika zamejske Srednje šole Ivana Trinka iz Gorice, ko se je igralski ansambel ponovno predstavil 29. 11. 2013 na šolskem odru.

Naslednji meseci bodo za gledališčnike zelo pestri in delovni. Pripravljajo namreč novo pravljico, prav tako pa se bodo v februarju in aprilu z dvema pravljicama predstavili v okviru otroškega abonmaja, ki ga za otroke ponuja KD Mlin Radomlje v Kulturnem domu Radomlje. Vsi igralci že komaj čakajo, da bodo ponovno zablesteli v vsej svoji veličini.

Avtor: mag. Jasmina Pogačnik; Foto: mag. Jasmina Pogačnik
Tagi