Gledališče, ki diha s svojo okolico

Sredi majhne vasice Studenec pri Krtini, v samem osrčju Slovenije, pod platneno zeleno streho, se na stiku gozda, polj in studenškega izvira nahaja Poletno gledališče Studenec. To deluje pod okriljem Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan in pomembno prispeva h kulturno-umetniški dejavnosti v Občini Domžale; z vključevanjem okoliških prebivalcev nadaljuje tradicijo ljubiteljskega gledališča, ki privablja ljudi iz vseh koncev Slovenije. Naslednje leto bo kulturno društvo praznovalo 70. obletnico delovanja.

Poletno gledališče Studenec je tretje največje pokrito gledališče na prostem v Sloveniji. Vsako poletje oživi, z vseh koncev Slovenije se več tisoč obiskovalcev nameni na katerega izmed glasbenih ali gledaliških dogodkov. Raznovrsten nabor prireditev smo poimenovali Kulturni-poletni festival Studenec. Osrednji dogodek je domača gledališka predstava, ki jo je dramska skupina prvič priredila v letu 1949, takrat še pod Šinkovčevim kozolcem. Vse odtlej živi ljubiteljska kultura, ki jo že vrsto leto gojimo člani in članice Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan.

Poletno gledališče Studenec je pokrito gledališče na prostem, ki sprejme okoli tisoč gledalcev.

Zato domača gledališka predstava. Ker smo domači igralci, večina prihaja iz okoliških krajev. Ker so domače predstave, obogatene z ljudsko vsebino.Ker je domače okolje, v katerem se iz generacije v generacijo prenaša ljubezen do velikega odra.

Naše poslanstvo so zadovoljni obiskovalci, zato se trudimo ponuditi kar se da najboljšo izkušnjo. Ne samo, da vas ob prihodu pospremi prijeten ambient, čakajo vas tudi lokalne dobrote in gledališče, ki diha s svojo okolico.

Šinkovčev kozolec, pod katerim je bila uprizorjena prva predstava leta 1949.

Vabljeni na Studenec, k izviru studenške ljubiteljske kulture.

Avtor: Ajda Sokler; Foto, video: arhiv Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan

Tagi