Glasbena šola Domžale šolsko leto zaključila v velikem slogu

V četrtek, 6. junija 2019, je v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale potekal zaključni koncert Glasbene šole Domžale, na katerem so se predstavili najuspešnejši učenci šole, ki so se udeležili državnih in mednarodnih tekmovanj in še nekateri, ki so uspešno opravili sprejemne preizkuse na srednjo stopnjo glasbenega izobraževanja. Obenem je bil koncert tudi odlična priložnost, da so odličnim mladim glasbenikom čestitali za njihove dosežke in uspehe minulega leta. 

Zaključni koncert Glasbene šole Domžale je samo en del vsega, kar se je v letošnjem šolskem letu dogajalo na tej šoli. Lahko bi rekli, da gre za jagodni izbor solistov in skupin. Po besedah direktorice GŠ Domžale Andreja Humar, ki je tudi povezovala prireditev, so se na koncertu predstavili najuspešnejši učenci šole: »To so učenci, ki so tekmovali na različnih glasbenih tekmovanjih in tisti, ki so opravili sprejemne preizkuse na srednjo stopnjo glasbenega izobraževanja. Ker je bilo tekmovalcev veliko, smo morali narediti izbor celo med njimi, prav vsi pa so bili poklicani na oder in dobili simbolično darilce, občinstvo pa jim je zaploskalo.«

Na zaključnem koncertu so se predstavili najuspešnejši učenci GŠ Domžale. Na fotografiji Zsuzsika Szomi Kralj na harmoniki.

Glasbena šola Domžale zaključuje šolsko leto 2018/19 v velikem slogu. V tem letu so nanizali precej zelo lepih uspehov in posebnih dogodkov, ki nam jih našteje direktorica. V novembru so gostili 18. Slovenske klavirske dneve. V dveh dneh so se zvrstili različni koncerti in predavanja, pritegnili pa so okrog 250 slovenskih učiteljev, študentov in učencev klavirja. V sklopu tega dogodka je šola pripravila tudi svoj projekt – klavirsko pravljico Klavirski Čarodej. Njen avtor je Blaž Pucihar, komponist, sicer pa tudi učitelj klavirja na njihovi šoli. V predstavi so nastopali naši učenci klavirja. Pravljico smo v maju še enkrat ponovili. V maju se je z glasbeno pravljico Lunina čarobna flavtica – njen avtor je prav tako Blaž Pucihar – na Tuštanju predstavil tudi njihov orkester flavt, ki ga vodi učiteljica Andreja Marčun Kompan. Prihodnji teden potujejo flavtistke z isto pravljico še v Škofjo Loko.

Po besedah direktorice GŠ Domžale Andreje Humar je njihova šola letos na različnih tekmovanjih doma in na tujem žela velike uspehe.

»Sodeč po statistiki, ki nam jo omogoča program e-glasbena šola, je števec nastopov GŠD trenutno na 185 – seveda pa šolsko leto še teče in nastopov bo do konca junija še nekaj. Na šoli delujeta tudi dva mladinska pihalna orkestra – na oddelku Domžale in združeni z oddelkov Moravče in Lukovica. Oba orkestra sta v letos pod taktirkama Damjana Tomažina in Tomaža Pirnata  veliko in uspešno koncertirala. Orffov orkester pod vodstvom Laure Medved Šemrov se je zelo izkazal na srečanju slovenskih Orffovih skupin v Mariboru,« pove Andreja.

Šola je letos na različnih glasbenih tekmovanjih doma in na tujem žela velike uspehe. Ker jih je preveč, da bi jih naštevali na tem mestu, je Andreja izpostavila njihovo klarinetistko Kiko Szomi Kralj, zmagovalko Temsiga (Državno tekmovanje mladih slovenskih glasbenikov) – njen učitelj je Dimitrij Lederer, korepetitor pa Miha Nagode: »Zelo težko mi je izpostavljati določene tekmovalce, ker so bili vsi izvrstni. Najdete jih tukaj:  https://www.gs-domzale.si/tekmovanja-201819/. Ponosni smo na učence, ki bodo svoje šolanje nadaljevali na srednji stopnji – na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani in na Umetniški smeri Gimnazije v Celju. To so: Miha Kralj (kitara), Gal Juvan (violina), Blaž Pirnat (klavir), Ajda Kričaj (flavta), Blaž Kozjek (pozavna) in Aja Hrovat (violina).« Omenjenim učencem so se na zaključni prireditvi tudi zahvalili s priznanji.

Miha Kralj, Gal Juvan, Blaž Pirnat, Ajda Kričaj, Blaž Kozjek in Aja Hrovat bodo svoje šolanje nadaljevali na srednji stopnji.

Kljub temu, da je zaključek šolskega leta, pa so v Glasbeni šoli Domžale že zazrti v prihodnost. Po besedah Andreje, želijo v prihodnje še več delati na kvaliteti pouka, hkrati pa si zelo prizadevajo za širitev programa njihove šole, saj je vključenost šoloobveznih otrok njihovega šolskega okoliša resnično nizko glede na slovensko povprečje. »Vloga, ki smo jo oddali na pristojno ministrstvo, je v obravnavi, mi pa se veselimo morebitnih novih vpisnih mest za prihajajoče male glasbenike,« še pove Andreja.

Pihalni orkester GŠ Domžale pod vodstvom dirigenta prof. Damjana Tomažina.

Na zaključnem koncertu so nastopili:

  • Elizabeta Košir (violina, 4. razred), prof. Gabriela Tereza Neculcea, pianistka: prof. Neža Žgur
  • Zsuzsika Szomi Kralj (harmonika, 3. razred), prof. Žan Legat
  • Katjuša Homšak (klavir, 4. razred), prof. Romana Bizjak Saje
  • Miha Gaberšek (petje, 6. razred), prof. Urška Urbanija Žun, pianist: prof. Miha Nagode
  • Ajda Kričaj (flavta, 6. razred), prof. Andreja Marčun Kompan, pianist: prof. Miha Nagode
  • Tanea Lipovšek (tolkala, 5. razred), prof. Katarina Kukovič, pianist: prof. Miran Juvan
  • Kika Szomi Kralj (klarinet, 7. razred) prof. Dimitrij Lederer, pianist: prof. Miha Nagode
  • Ajda Kričaj, Neža Potočnik, Gal Podjavoršekprof. Andreja Marčun Kompan, prof. Jana Pavli Per, prof. Almira Hamidullina, pianist: prof. Miha Nagode
  • Blaž Kozjek (pozavna, 8. razred), prof. Damjan Tomažin, pianistka: prof. Neža Žgur
  • Gal Juvan (violina, 8. razred), prof. Anastazija Juvan, pianist: prof. Miran Juvan
  • Miha Kralj (kitara, 8. razred), prof. Matej Banič
  • Pihalni orkester GŠ Domžale, dirigent: prof. Damjan Tomažin

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi