Gautri – kovana čipka v Krajevni knjižnici Daneta Zajca Moravče

Klekljarice skupine Slamice iz Društva Lipa Domžale so v torek, 28. avgusta 2018, v Knjižnici Daneta Zajca Moravče na ogled postavile svoje čudovite izdelke na temo Gautri – kovana čipka. S tem se uresničuje obljuba, da bo omenjena razstava krožila po vseh oddelkih Knjižnice Domžale.

Občina Moravče spada med nemestne občine v Republiki Sloveniji. Razprostira se na 61,4 kvadratnih kilometrih, na katerih prebiva 5.328 prebivalcev povprečne starosti 37,74 let. Zelena dolina z zanimivimi ljudmi, ki so veliki ljubitelji svoje domače grude, kar se vidi v številnih novogradnjah. V Moravčah so rojene zanimive osebnosti: književnik Fran Detela, matematik Jurij Vega, književnik Dane Zajc, nekdanji smučarski skakalec Primož Peterka, književnik Jože Urbanija in še kdo.

Občina se je svojim pomembnim rojakom oddolžila na različne načine. Med drugim je občinski svet Občine Moravče 18. marca 2009, z Odlokom poimenovala knjižnico v Krajevno knjižnico Daneta  Zajca  Moravče. Dane Zajc je klasik slovenske in evropske književnosti. Njegov pesniški in dramski opus zaobsega sedem izvirnih knjig pesmi, knjigo zbranih pesmi ter dramska dela.

Razstava Gautrov – kovane čipke v Knjižnici Daneta Zajca je postavljena tako, da je vidna tudi vsem mimoidočim občanom, ki imajo posluh do ročnih del, česar pa v Moravčah ne manjka, saj tam že vrsto let deluje marljivo Društvo rokodelcev moravške doline.

Razstava bo na ogled do 28. septembra 2018. Vabljeni na ogled!

Avtor: Mirjana Kavčič; Foto: Metka Paternoster

Tagi