GAUTRI – kovana čipka tudi v mengeški knjižnici

V torek, 31. julija 2018, so klekljarice iz skupine SLAMICE, članice Društva Lipa Domžale, pod mentorstvom Marije Rupert, postavile razstavo tudi v lepo urejeni Knjižnici Janeza Trdine Mengeš. Tokrat malo drugače, v izložbi in na ličnih knjižnih policah.

Mengeš je zanimiv kraj, ki se je v stoletjih razvijal pod hribom Gobavica in širše severno,  vzhodno in jugo zahodno po nekdaj prostranih žitnih poljih, njivah in travnikih, čeprav jih je še dovolj in so prav zadovoljni, če jih lastniki lepo vzdržujejo in zasadijo s poljščinami. Ni ga čez krompir z Drnovega.

Mengeš je znan po svoji cerkvi sv. Mihaela, v preteklosti je bila to prafara, v njej je Plečnikova krstilnica, zanimiv je samo-stoječ cerkveni zvonik (verjetno v obrambne namene). Prav tako je Mengeš znan po nekoč slamnikarski dejavnosti in kasneje tovarni glasbil Melodija, po mnogih izdelovalcih glasbil, posebno harmonikah in kitarah. Po  mengeški godbi, gasilskem društvu, športnikih, kulturnih skupinah in še bi lahko naštevali. Ne smemo pa pozabiti vrle Backove vezilje, ki so se specializirale za beli vez, rišelje tehnika in vedo kaj pomeni ročno delo, zato se ni bati, da ne bi bila razstava lepo obiskana.

Tako, kot so klekljarice obljubile, razstava potuje iz kraja v kraj. V mengeški knjižnici bo razstava na ogled do 20. avgusta 2018.

Avtor: Mira Kavčič; Foto: Metka Paternoster

Komentarji uporabnikov
Tagi