Gasilci so se z mašo poklonili svojemu zavetniku sv. Florjanu

V pogansko svetišče v Dioklecijanovo pregnanstvo je bil priveden sv. Florjan, ki je bil veteran rimske vojske in v mestu Cetiumu visoki državni uslužbenec. Priveden je bil, da bi pred vsemi daroval žrtev poganskim bogovom. Okrivljen je bil, ker je bil kristjan in ker je v Lauriacumu obiskoval kristjane ter jih bodril, naj vztrajajo v izgnanstvu.

Pozvali so ga, naj se tudi sam odreče svojega krščanskega prepričanja. Florjan o tem ni hotel niti slišati, kaj šele preklicati svojo vero, zato so ga mučili in ga pretepli. Nazadnje so ga obsodili na smrt in ga z mlinskim kamnom okrog vratu vrgli v reko Enns, da je umrl kot mučenec. To se je zgodilo 4. maja leta 304, zato je bil ta dan izbran za njegov god. Telo, ki so ga pozneje našli je pokopala vdova z imenom Valerija. Mučenikovo telo je pokopano nedaleč od Lauriacuma, nad grobom je kasneje nastala slavna opatija St. Florjan.

Čaščenje sv. Florjana je razširjeno po Avstriji, Bavarskem, tudi po naših krajih. Sv. Florjan je zavetnik proti požarom in poplavam ter gasilcev. V Dravski banovini so se gasilci imenovali tudi »vitezi svetega sv. Florjana«.

Tako je včeraj na god Svetega Florjana tudi v domžalski cerkvi Marije Vnebovzete, potekala sveta maša za žive in pokojne gasilce ter njihove dobrotnike. Letos je sveto mašo sooblikovala PGD Študa, udeležilo pa se jo je šest gasilskih društev: PGD Študa, kot soorganizator, zatem gasilci iz PGD Domžale mesto, PGD Stob – Depala vas, PGD Ihan, PGD Jarše – Rodica, ter iz PGD Pšata – Dragomelj.

Po zboru na parkirišču pred cerkvijo se je ešalon podal proti cerkvi; najprej so nesli kip z zavetnikom gasilcev Svetega Florijana, zatem so šli praporščaki, ter za njimi ostali gasilci. Pred vhodom jih je pričakal domači župnik Janez Šimenc, kjer jih je z dobrodošlico povabil naprej v cerkev, kjer je potekala sveta maša.

Po sveti maši smo se podali še v gasilski dom v Študo, kjer smo se še malo okrepčali. Vrlim gasilcem želimo čim več veselih dogodkov ob druženjih in čim manj nesrečnih dogodkov, ki tako ali drugače zaznamujejo naš vsakdan.

Več fotografij pa boste našli TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi