Freud in kapitalizem v domžalski knjižnici

V torek, 12.3.2013 ob 19. uri,  je v domžalski knjižnici potekalo predavanje z naslovom Freudov gon smrti – o človekovem zasledovanju nesreče in nezadovoljstva. Predavanje je sodilo pod ciklus filozofskih večerov, ki so v knjižnici na sporedu vsak mesec. Predavanja katerih namen je širjenje abstraktnega mišljenja in filozofskega spoznavanja sveta izvaja dr. Dušan Rutar, filozof in psihoanalitik. Če sklepamo po včerajšnjem obisku, v Domžalah in okolici ne manjka prijateljev modrosti.

Prvi asociaciji večine ljudi ob besedah filozofija in psihoanaliza sta prazno govoričenje ter ukvarjanje z abstraktnimi strukturami nezavednega. V nasprotju s tem je včerajšnje predavanje postreglo s konkretnimi primeri iz človeškega ter družbenega življenja, ki jih lahko povežemo s Freudovo teorijo. Zapleteno teorijo gona smrti, ki jo je Freud razvil v tekstu Onstran načela ugodja, je dr. Dušan Rutar navezal na delovanje sodobnega kapitalizma. Freud je namreč že pred stotimi leti razkril določene mehanizme nezavednega, kateri omogočajo delovanje kapitalizma. Povedano z preprostimi besedami, gre za gon v človeku, ki ga naredi za dobrega potrošnika. V človeku je namreč težnja po kontinuiranem izpolnjevanju in ustvarjanju želja, katera pa nikoli ne prinese željnih rezultatov. Zato si posameznik ustvari nove želje, ki v bistvu niti niso tako drugačne od prvih. Od tukaj pride tista iskrica v očeh, ko se na policah pojavi novi model mobilnika.

Poleg podrobne in strokovne analize Freudovega gona smrti in njegove simbioze s kapitalizmom, je predavatelj izpostavil še en razlog zakaj znotraj kapitalizma ne moremo živeti kvalitetnega življenja. Kapitalizem nas namreč nevzdržno kvantificira, spreminja nas v merljive enote. Kot primer dr. Rutar navede delavca, ki za določeno delo prejme natanko določen vsoto. Kapitalizem zabriše ločnico med ontološkim svetom čistih kvantitet in z našim, eksistenčnim svetom, ki je v svojem bistvu svet kvalitete. Človek se zreducira na množico predikatov, postane podoben stroju in s tem oropan možnosti za pravo srečo.

Zanimivo predavanje je minilo v dobri uri in pol. Če ste navdušenec nad filozofijo in psihoanalizo, vam filozofske večere v domžalski knjižnici toplo priporočam.

Avtor: Mihael Gubanc
Komentarji uporabnikov