Filmski večeri v Arboretumu

Zadnji vikend v mesecu avgustu se Mestni kino Domžale prvič odpravlja v Arboretum Volčji Potok, kjer bodo v novem francoskem vrtu v treh večerih na ogled trije filmi. Poleg Doline miru, zgodnje klasike jugoslovanskega vojnega filma, bosta dve projekciji postregli z umetniškim žanrom: Beli vran, biografska drama o ključnem trenutku v življenju mladega Rudolfa Nurejeva ter Pavarotti, filmski pogled v življenje in delo operne legende, velikega tenorja Luciana Pavarottija.

Mestni kino Domžale letos prvič gostuje tudi na čudoviti lokaciji znotraj Arboretuma v Volčjem Potoku. 29., 30. in 31. avgusta, si boste na velikem platnu v novem francoskem vrtu lahko ogledali Dolino Miru, Beli vran in Pavarotti. Filmi se pričenjajo ob 20.30.

29.8. / DOLINA MIRU / brezplačna projekcija

Zgodnja klasika jugoslovanskega vojnega filma v režiji Franceta Štiglica, ki je igralcu Johnu Kitzmillerju leta 1957 prinesla nagrado za najboljšo moško vlogo v Cannesu. Dolina miru je bila ob svoji šestdesetletnici in v restavrirani različici leta 2016 kot prvi slovenski film predstavljena v prestižni sekciji Canske klasike. Po projekciji filma sledi še filmski pogovor.

Po ameriškem bombardiranju slovenskega mesta med drugo svetovno vojno deček Marko in deklica Lotti, ki je nemškega rodu, ostaneta brez staršev. V sirotišnici začne mala Lotti pripovedovati dečku o dolini, o kateri ji je nekoč pravila babica in kjer vedno vlada mir. Odločena, da poiščeta to »dolino miru«, otroka zbežita iz sirotišnice. Na poti srečata ameriškega pilota Jima. Čeprav so mu za petami nemški vojaki in partizani, se Jim junaško odloči, da ju bo prek sovražnega ozemlja pospremil do cilja.

30.8. / Beli vran

Biografska drama o ključnem trenutku v življenju mladega Rudolfa Nurejeva, ki jo britanski igralec Ralph Fiennes zrežira kot preplet globokega poklona velikemu baletniku in napetega trilerja iz obdobja hladne vojne.

V črno baretko in ozko krojeno obleko odeti mladenič z letalom potuje iz Leningrada v Pariz. Piše se leto 1961 in dvaindvajsetletni Rudolf Nurejev kot član baletne skupine gledališča Kirov prvič prestopa meje Sovjetske zveze. Svetovljanski Pariz ga s svojo prefinjenostjo, umetniškim vrenjem in nebrzdanim nočnim življenjem popolnoma prevzame. Mesto zajema z veliko žlico, a ves čas pod budnim očesom KGB-ja – zlasti potem, ko se večni upornik kljub prepovedi druženja z Zahodnjaki sumljivo zbliža z vplivno Parižanko Claro Saint. A kmalu bo moral sprejeti odločitev, ki bo njegovo življenje in svet baleta zaznamovala za vselej. Biografska drama o ključnem trenutku v življenju mladega Rudolfa Nurejeva, ki jo britanski igralec Ralph Fiennes zrežira kot preplet globokega poklona velikemu baletniku in napetega trilerja iz obdobja hladne vojne.

31.8. / Pavarotti

Filmski pogled v življenje in delo operne legende, velikega tenorja Luciana Pavarottija, v katerem se ikonični nastopi, s katerimi se je zapisal v zgodovino, prepletajo z intimnimi pogovori, intervjuji in še nikoli poprej videnimi posnetki.

Presunljiv in intimen portret legendarnega tenorja in enega najbolj priljubljenih opernih pevcev vseh časov, Luciana Pavarottija. V biografskem dokumentarcu z oskarjem nagrajenega režiserja Rona Howarda (The Beatles: Osem dni na teden) se ikonični nastopi, s katerimi se je Pavarotti zapisal v zgodovino, prepletajo z intimnimi pogovori, intervjuji in še nikoli poprej videnimi posnetki.

******************************************************************************************

Vstopnice za Filmske večere v Arboretumu so v na voljo na blagajni Mestnega kina Domžale, na www.mojekarte.si in na blagajni Arboretuma. Cena vstopnice je 5 EUR, projekcija Doline miru pa je brezplačna. Vstop v park bo mogoč ob 20.00 uri, projekcije se pričnejo ob 20.30. V primeru slabega vremena bodo projekcije v dvorani Mestnega kina Domžale.

Miha Ulčar; Foto: Mestni kino Domžale

 

Tagi