Filmski festival v Radomljah

Oktober in november bosta v Radomljah v znamenju filma. Foto, kino in video klub Mavrica se je odločil, da bo v treh večerih predstavil bero svojih filmov, ki je nastala v skoraj pol stoletja njegove dejavnosti. Festival so odprli 2. oktobra z nastopom Mladinske folklorne skupine Kulturnega društva iz Mengša. Svečana nagovora sta imela Pavle Pevec, vodja območne izpostave Javnega sklada republike Slovenije za kulturne dejavnosti, in Metod Marčun, predsednik Krajevne skupnosti Radomlje.

V filmskem programu prvega večera so se zvrstili dokumentarni filmi iz leta 1966, burleska, igrani filmi, ki so prinesli največ nagrad iz domačih in tujih festivalov, na celuloidni trak zabeleženi politični razmisleki izpred treh desetletij in najnovejši posnetki o razvoju KS Radomlje. Festival so si ogledali tudi predstavniki Slovenske kinoteke, ki pravkar začenja zbirati bogato zakladnico ljubiteljskih filmov. Klubom ponuja kakovostno presnet film v zameno za original, ki ga bodo skladiščili v skladu z muzejsko doktrino.

Drugi festivalski večer je potekal 9. oktobra. Pokazali so igrane filme Sama, ki ga je leta 1972 ustvaril znani kulturni delavec Andrej Zajc, Karambol, v katerem je nastopil januarja umrli član Mavrice France Urankar, in Viva avantura. Dokumentarni filmi so bili Domžalska kulturna kronika z razstavami Tončka Ravnikarja, Milana Merharja in Matjaža Brojana ter selitvijo domžalske knjižnice, Je nova cesta uglajena, Mamut išče dom, ki opisuje izdelovanje modela mamuta in poskuse, da bi ga ulili in končno postavili na ogled, in Gasilski turnir, ki ga je posnel pred kratkim umrli Mavričan Darko Zore. Piko na i so postavili s filmom Skrivnosti stare žage.

Avtor: Igor Lipovšek; Foto: Iztok Končina
Tagi