Druženje z ustvarjalcem Ferijem Lainščkom

V okviru mladinskega literarnega festivala Bralnice pod slamnikom je v domžalski knjižnici potekal pogovor s pisateljem, pesnikom, dramatikom in scenaristom Ferijem Lainščkom. Poznamo ga kot enega izmed najbolj branih slovenskih pisateljev, saj je avtor mnogih uspešnic. Za svoja dela je prejel tudi številne nagrade. Pogovor z ustvarjalcem je vodila Cveta Zalokar. Feri Lainšček je pogovorni večer obogatil z branjem besedil iz svojega bogatega literarnega opusa.

V organizaciji Miš založbe in Knjižnice Domžale je v četrtek, 31. januarja 2019 potekalo druženje z ustvarjalcem Ferijem Lainščkom, enim izmed najbolj branih slovenskih pisateljev, saj je avtor mnogih uspešnic. Za svoja dela je prejel tudi številne nagrade. Feri Lainšček je avtor, ki piše tako za odrasle, kot za mladino in otroke. Že od vsega začetka ustvarja v okolju, kjer kultura in umetnost nimata pravega zaledja. Zaslovel je z romani, uveljavil pa se je tudi na področju mladinske književnosti, kratke proze, radijske in lutkovne igre, filmskih scenarijev in kot tekstopisec popevk ter šansonov. Za svoja literarna dela je prejel že več nagrad, med njimi nagrado Prešernovega sklada, nagrado Kresnik za najboljši slovenski roman in nagrado Večernica za najboljše slovensko mladinsko delo.

Ferija Lainščka poznamo kot enega izmed najbolj branih slovenskih pisateljev, saj je avtor mnogih uspešnic.

Feri Lainšček, priljubljeni književnik, ki nas vedno znova preseneti in razveseli s svojimi deli, pa naj bo to nov roman, pesniška zbirka ali filmski scenarij, je v sproščenem pogovoru, ki ga je vodila Cveta Zalokar, spregovoril o svojem otroštvu in rodnem Prekmurju, o ljubezni, ki je stalnica v njegovih delih, o medčloveških odnosih in razmerjih, pa tudi o svojih najnovejših delih, pesmi z naslovom »Ne«,ki jih je ilustrirala Nana Homovec in iz katere je prebral nekaj pesmic, roman »Prvotnost« ter najnovejšo pesniško zbirko za otroke, »Moje najljubše pesmi o živalih«, ki jih je prav tako ilustrirala Nana Homovec. Tudi iz te zbirke je avtor prebral nekaj pesmic.

Feri Lainšček si je naklonjenost številnih ljubiteljev poezije pridobil predvsem s pesniško zbirko »Ne bodi kot drugi«, ki je bila že večkrat ponatisnjena in tudi njegovi  pesniški zbirki »Dlan mi po tebi diši«. Feri Lainšček v svojih romanih pogosto obravnava tudi Rome, ki so v Sloveniji in Evropi nasploh ena najbolj stigmatiziranih in marginaliziranih družbenih skupin. Romi se še danes soočajo z visoko stopnjo izključenosti iz vseh dimenzij družbenega življenja.

Pogovor z ustvarjalcem je vodila Cveta Zalokar.

Rojen je na skrajnem robu te naše države v najmanjši slovenski vasi. To je zelo vplivalo na njegovo  življenje. Otroštvo ga je res zelo zaznamovalo. »Zdi se ti, da si se rodil tam, kjer ni praktično ničesar. A sam vedno znova poudarim, da sem se rodil pod srečno zvezdo. Ta srečna zvezda je tako začela delovati name, da sta bila oče in mati sijajna človeka, sicer preprosta. Imela sta to sposobnost, da sta me imela zelo rada, tako da sem bil v otroštvu deležen neizmerne ljubezni in topline. Starši so zelo radi pripovedovali in to je vplivalo name, da sem postal pisatelj. Bil sem tudi dober opazovalec in v otroštvu sem veliko poslušal. To zaznamovanost bi lahko razpredal še v različne smeri, ker sem imel malo informacij, ker sem bil odrezan od sveta; dejansko sem do osnovne šole poslušal samo prekmurščino. Slovenščine nisem slišal. Blazno me je zanimalo, kaj je za sosednjim grmom, zakaj sem na svetu, skratka, ta radovednost je zaznamovala moje življenje s tem, da sem potem postal ustvarjalec. Menim, da tisti, ki ni radoveden, ne bo nikoli zares ustvarjalec. Če je človek navdušen, zvedav, radoveden, je to pogoj, da si ustvarjalec. In če si zadovoljen sam s sabo, je to največ, govoriti pa moraš samo resnico,« je povedal  Feri Lainšček.

Obiskovalcem druženja se je Feri Lainšček z veseljem podpisal v knjige.

Skozi v vseh pogledih topel večer se je nenehno dala slutiti pristna Lainščkova ljubezen do prekmurskega narečja in preprostih ljudi, iz katerih črpa navdih za svoje plodno ustvarjanje. Gost pogovora je še dejal, da je branje posebno delo, ki deluje kot magija in se zato pri vsakem branju roman na novo rodi. Branje deluje drugače, je posebno srečanje s prostorom, časom in literarnimi liki. Branje je zato soustvarjanje z avtorjem. Slišali smo tudi, v čem je čar Lainščkovega pisanja in njegova skrivnostna moč, da iz prvotne oblike besedila vedno znova obsije tudi druge ustvarjalne svetove kot so film in glasba. Izpostaviti velja njegovo izjemno sposobnost, da z besedami prepričljivo nagovarja domišljijo bralcev. Brati njegova besedila, obenem pomeni videti podobe, si izrisovati različne zgodbe in občutja literarnih likov – njegov slog pisanja vselej vabi v popolno literarno doživetje.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi