Društvo Lipa Domžale s koncertom obeležilo materinski dan

»Mama je ena sama: prva radost, prvi spev, prva beseda. Vsaka mama je prava mama, dana za srečo in veselje. Prava. In ena sama. Za vse življenje. – Zato – Dajmo vse rože mami, dajmo vsa srca mami, pesem, ki v nas se drami, dajmo, zapojmo mami,« je dejala Mira Smrkolj na začetku koncerta ob materinskem dnevu, ki so ga v Kulturnem domu Radomlje v torek, 27. marca 2018, pripravile članice in člani Društva Lipa Domžale – Univerze za tretje življenjsko obdobje. Pripravili so čudovit kulturni večer poln govorjene in pete besede, zvokov citer, kitar, harmonike ter poskočnega plesa.

Prireditve ob materinskem dnevu se je udeležilo veliko število obiskovalcev, med njimi sta bila nekdanja dolgoletna predsednica Metka Zupanek ter sedanji predsednik Marjan Ravnikar, ki je v uvodu lepo pozdravil vse obiskovalce in nastopajoče ter čestital vsem mamam za materinski dan, ki smo ga praznovali minulo nedeljo.

Po uvodnih besedah so se z glasbo in petjem predstavile citrarke in kitaristke pod vodstvom prof. Damjane Praprotnik. Tako so zaigrale štiri skupine citrark in kitaristk: Siničke, Strunce, Planike in Val. Nastopili so z igranjem na citre ter z petjem ob spremljavi kitar.

Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale.

Literarni krožek, ki sta ga pred 20. leti ustanovili tedanja predsednica društva Metka Zupanek in Zlatka Levstek, ki je prevzela njegovo vodenje in ga uspešno in ustvarjalno vodi še danes, so zrecitirali odlične pesmi. Pod Zlatkinim vodstvom je izšlo 15 zbornikov z ustvarjalnimi prispevki Društva. Literatke Marija Dodič, Janka Jerman, Anica Kvas, Mija Stupica in Mira Smrkolj so na prireditvi prebrale lepe recitacije, ki jih pišejo same.

Po recitalu se je predstavila Citrarska skupina Notice, ki deluje v društvu Lipa že peto leto. Že od začetka za njih skrbi prof. Peter Napret, za neustavljivo energijo pa skrbi Boža Bauer. Nastopajo povsod po Sloveniji in doma, bile so tudi pobudnice tradicionalnega Domžalskega citrarskega večera in prireditve na prostem – Citre na vsakem koraku -, kjer so v Domžalah na večih lokacijah naenkrat zaigrale skupine citrark in citrarjev iz cele Slovenije.

Ženska vokalna skupina Oda iz Moravč.

Za lepo petje je poskrbela Ženska vokalna skupina Oda iz Moravč, ki je bila ustanovljena pred 39. leti. Drugo leto bodo obeležile okroglo 40. leto delovanja. Skupina prepeva različne glasbene stile – od klasičnega zborovskega petja, zabavne glasbe, ritmične duhovne glasbe pa tudi narodno zabavne viže se slišijo iz njihovih vrst. Seveda svoje koncerte in nastope obogatijo z instrumentalno spremljavo, saj koncertni program sestavljajo priredbe, ki jih piše njihov mentor in ustanovitelj skupine Milan Kokalj, ki je na prireditvi pevke spremljal na kitari, na bas kitari pa Andrej Gaberšek.

Na takih lepih prireditvah ne gre brez plesa. Folklorna skupina Češminkeso predstavile plesno in glasbeno dediščino našega kraja. Poudarek dajejo domžalski tradiciji izdelovanja kit, cekarjev in slamnikov ter ostalih šeg in navad naših krajev. Skupina deluje že pet let vodi pa jo Boža Bauer za glasbo pa skrbita harmonikarica Mila Živulovič ter kitarist Janez Vrenjak.

Ob koncu se je mentorjem skupim s cvetjem zahvalil predsednik Lipa Domžale Marjan Ravnikar ter se vsem zahvalil za tako bogat in odlično izpeljan kulturni večer.

Avtor: Miro Pivar: Foto, video: Miro Pivar

 

Tagi