Domžalsko premiero dokumentarnega filma “Ptice jezer, njihova vrnitev” popestrili sovi

V Mestnem kinu Domžale je v soboto, 1. decembra 2018, domžalsko premiero doživel slovenski dokumentarni film “Ptice jezer, njihova vrnitev”, katerega je ustvaril Matej Vranič, slovenski profesionalni fotograf in filmski ustvarjalec, ki je bil tudi gost v pogovoru po projekciji filma. Pogovor, ki ga je vodil Jure Matičič, sta popestrili tudi dve sovi; velika uharica in snežna sova, ki ju je na oder prinesel Simon Pernat, ki se ukvarja z dresuro sokolov in sov. Domžalska premiera je potekala v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Domžale, zato je bil ogled filma brezplačen.

Dokumentarni film “Ptice jezer, njihova vrnitev” odstira osupljive podrobnosti iz življenja ptic v enoletnem obdobju. Z veje, ki se razteza nad potokom, vodomec bliskovito strmoglavi v vodo. Že čez nekaj trenutkov spet sedi na njej, v kljunu pa ima ribico, ki se zdi za njegovo velikost mnogo prevelika. Ribji orel, v teh krajih izjemno redek gost, zbuja med pticami radovednost, pa tudi strah. A orla zanimajo le ribe ‒ že kmalu ena od njih konča svoje življenje v njegovih krempljih. Kragulj, ki si po dolgi zimi želi svežega zalogaja, se silovito požene proti mlakaricam, ki nič hudega sluteče plavajo ob obrežju …

Na pogovoru z ustvarjalcem filma Matejem Vraničem smo izvedeli, da se vse to, kar smo videli v filmu, dogaja le lučaj od industrijskega mesta Velenje, na kraju, kjer pred dvema desetletjema življenja skoraj ni bilo več. Jezera v okolici Velenja so nastala kot posledica posedanja tal nad rovi premogovnika. Film je odličen prikaz, kako lahko človek nekoč uničeno industrijsko območje spremeni v prijazno okolje, kamor se vrne življenje. Ptice spremljamo skozi enoletno obdobje ‒ njihov boj za obstanek v zimskih razmerah, pomladni prihod selivk iz južnih prezimovališč, obdobje parjenja in gnezdenja, jesensko selitev in pripravo na zimo tistih vrst, ki se ne selijo … Vključene so še nekatere druge živali – polhi, žabe, želve –, katerih življenje se večkrat prepleta z življenjem ptic, s čimer so vsebinsko zaokrožene posamezne zgodbe. Film je s tekstom obogatil pripovedovalec  Jure Longyka, ki je lepo opisoval posamezne prizore v filmu.

»Zgodba, ki je osredotočena na življenje ptic ob Šaleških jezerih, je odličen prikaz, kako lahko človek območje, ki ga je nekoč uničila industrija, spremeni v prijazno okolje, kamor se vrne življenje. Še pred tremi desetletji je bilo Velenjsko jezero z okolico zaradi industrije tako močno onesnaženo, da ni bilo primerno za nobeno obliko življenja. Ko so pred 30 leti sprejeli ukrep, da bodo sanirali Šaleška jezera, se je nekoč popolnoma opustošeno okolje tako zelo spremenilo, da je postalo iz leta v leto vedno bolj privlačno za številne vrste ptic. S filmom želim ljudem sporočiti, da se zanimive živalske zgodbe ne dogajajo samo v najbolj oddaljenih krajih in v najbolj odročnih gozdovih. Podobne zgodbe najdemo lahko le lučaj stran od mesta in tudi v povsem nevsakdanjem okolju, kakršno je recimo industrijsko območje,« je povedal Matej Vranič.

Zanimiv pogovor si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi