Domžalski slamnikarski sejem v vsem svojem sijaju

Pod krošnjami mogočnih dreves v Slamnikarskem parku Domžale je v soboto, 8. junija 2019, potekal 7. slamnikarski sejem, za katerega lahko rečemo, da je postala že tradicionalna domžalska prireditev, saj obuja spomin na dediščino slamnikarstva, ki je desetletja zaznamovalo mesto Domžale in okolico. Na sejmu, ki ga je spremljal pester kulturni program za vse generacije, je bilo možno videti uporabnost slame na sto in en način.

Na slamnikarskem sejmu, ki je bil v prvi vrsti namenjena slami in vse kar iz nje naredimo ter seveda slamnikom in pletenju kit iz slame, so tudi letos sodelovali številni rokodelci, ki izdelujejo slamnike, slamnate izdelke ter druge izdelke umetnostne obrti, eko izdelke in izdelke iz naravnih materialov. Domači in tuji razstavljavci so poskrbeli tudi za demonstracije svojih spretnosti, zato so se lahko obiskovalci, tudi teh je bilo letos zelo veliko, iz prve roke seznanili o uporabnosti slame na sto in en način ter še veliko drugih zanimivih stvari, ki se ohranjajo iz roda v rod.

Sejem spremljal bogat spremljevalni program

Na sejmu je potekal bogat spremljevalni program z različnimi glasbenimi, plesnimi in pevskimi nastopi domžalskih skupin, z rokodelskimi prikazi, vodenimi ogledi, animacijami za otroke in modno revijo, ki je vedno prava popestritev. Letošnji prikaz je vseboval »sprehod od jutra do večera, tako po plaži kot mestu, zaščiteni pred soncem in radovednimi pogledi«. Med nastopajočimi so bili: Godba Domžale, Domžalski rogisti, Folklorna skupina Groblje, Otroška folklorna skupina Kulturnega društva Domžale, Plesna skupina Češminke Domžale, Banda citrarska, Ženska pevska skupina Šola zdravja Domžale, Moška pevska skupina Janez Cerar Domžale, Komorni zbor Drouz Radomlje, Blažka Jurca in učenci kitaristi Glasbene šole Domžale.

Povezovalka prireditve Špela Šebenik je v času sejma obiskovalcem predstavila vse razstavljavce, z novinarjem ter domžalskim publicistom in raziskovalcem Matjažem Brojanom pa je direktorica Kulturnega doma Franca Bernika Domžale Cveta Zalokar opravila pogovor o domžalski kulturni dediščini. V času prireditve sta bila na voljo tudi vodena ogleda po Slamnikarski tematski poti po Domžalah in po razstavi TOKO Domžale v Slamnikarskem muzeju.

Slamnikarski kotiček z delavnicami za najmlajše

Na svoj račun so prišli tudi najmlajši obiskovalci, saj je slamnikarski sejem vsako leto otrokom prijazna prireditev. V Slamnikarskem kotičku za najmlajše je bilo zelo zabavno in ustvarjalno, saj je potekalo tekmovanje za slamnikarski zaklad, slamnikarska ustvarjalna delavnica Pravljice iz žitnih polj, sprehod po labirintu iz slamnatih bal, tovarna milnih mehurčkov, atraktivne športne aktivnosti in ustvarjalne delavnice, starodavne igre za otroke, megasestavljanka, žongliranje, Grini na obisku itd.

Odprtje sezone nošenja slamnikov

Točno ob 12.00 uri je na prizorišču Slamnikarskega sejma potekalo uradno odprtje nošenja slamnikov, ki sta jo v družbi direktorice Kulturnega doma Franca Bernika Cvete Zalokar odprla podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec in »ambasador slamnikarstva« dr. Noah Charney. Slamnika, ki sta si ju poveznila na glavo, so jima izročili otroci iz vrtca Urša, ki so se pred  tem s slamniki predstavili na mini modni reviji.

Lepo sončno vreme je številne obiskovalke in obiskovalce spodbudilo, da so si na slamnikarskem sejmu kupili svoj slamnik, seveda težav z izborom ni bilo, saj je bila ponudba slamnikov izredno pestra. Prav zanimivo je bilo opazovati obiskovalce, ki so zapuščali prireditveni prostor, saj je večina med njimi od tam odšla s slamnikom na glavi.

Prireditev se je zaključila s srečanjem pihalnih orkestrov Gorenjske v soorganizaciji z JSKD, Območne izpostave Domžale, na katerem je sodelovalo šest pihalnih orkestrov. Več o tem pa v tem prispevku.

Sodelujoči razstavljavci

Na sejmu so sodelovali: Turistična skupnost mesta Koprivnice (Hrvaška) – izdelovanje slamnatih izdelkov ter predstavitev zanimivosti Občine Koprivnice; Slamarska sekcija HKPD Matija Gubec, Tavankut (Srbija) – izdelovanje slamnatih izdelkov in slik iz slame; Trijnie Patberg (Nizozemska) – izdelki iz slame; Slamnikarski muzej Domžale s predstavitvijo pletenja kit in šivanja slamnikov, vodeni ogled po Slamnikarski tematski poti, vodeni ogled po stalni razstavi 300 let slamnikarstva na Domžalskem, vodeni ogled po razstavi TOKO Domžale, delavnico za otroke Pravljice iz žitnih polj (voditeljica Meta Kos) in modno revijo (avtorica revije Mateja Kozina); ŠRD Konfin Sv. Trojica – od žetve do kite; Pajk klobuki iz Ljubljane z bogato ponudbo slamnikov, Ana Cajhen – izdelki iz slame; Janez Jakob “Doužnjek” iz Ljubljane – izdelovanje slamnatih izdelkov in okraskov; Medgeneracijsko društvo Jesenski cvet Domžale – izdelki iz slame; KUD Fran Maselj Podlimbarski, Krašnja – pletenje kit iz slame; Oto Nemanič iz Gornje Lokvice pri Metliki – pokrivanje slamnatih streh; Anton in Janez Golnar, Sv. Jurij ob Ščavnici – domača in umetna obrt; Rokodelski center Moravče – izdelki domače obrti; Rokodelski center Rogatec – izdelki domače obrti; Rokodelski center Ribnica – izdelki domače obrti, demonstracija pletenja košar iz vrbja; Rokodelski center duo Škofja Loka – izdelki domače obrti, demonstracija pletenja in tkanja; Rezina kuhna in Rezina kašča v Domžalah – peka palačink; Oljarna Rafael, Vir pri Domžalah; DoTERRA, Eterična olja; Naravna kozmetika TAKO LEPO, Logatec; Dežela zelišč, Polhov Gradec; Matej Kosmač s.p., Tržič – izdelki iz lesa in slame; KlarArt oblikovanje, Domžale – izdelki iz lesa; Cvetko Kržišnik, Sovodenj – kmečke mize in stoli; Poezija lesa, Šoštanj – unikatni izdelki iz lesa; Mojca Novak, Lukovica – poslikava lesa; Marijan Vodnik, Domžale – rezbar kipar; SŽ-ŽIP, d.o.o., Železniško invalidsko podjetje, Ljubljana – unikatni izdelki; Sabina Kremžar Pančur, Komenda – lončeni izdelki; Vezenina, Ljubljana – šivani izdelki za dom; Ustvarjalke iz Maribora: Natalija Zabav, Vesna Živkovič, Vesna Gomboc – mozaik iz stekla, nakit iz lesa, smole in travniškega cvetja); TIC Domžale z info točko; Turistično društvo Rača, Domžale; Društvo narodnih noš Domžale; Društvo Verjamem vate, Naša trgovin’ca, Domžale; Čebelarsko društvo Krtina Dob; Dom upokojencev Domžale in Čebelarsko društvo Domžale. Da pa obiskovalci in nastopajoči niso od tam odšli žejni in lačni, je poskrbelo Pogostitve Kos, Mateja Kos s.p., za sladko poletno ohladitev pa so poskrbeli Sladoledi Jamarski dom Gorjuša.

Slamnikarski sejem – pristna domžalska prireditev

Čestitke organizatorjem iz Slamnikarskega muzeja oziroma Kulturnega doma Franca Bernika Domžale za res odlično organizacijo sejma, ki je ravno po njihovi zaslugi in zaslugi številnih razstavljavcev ter nastopajočih, postala res pristna domžalska prireditev, ki obuja spomin na dediščino slamnikarstva.

Več fotoutrinkov s sejma si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar

Tagi