Domžalski rogisti trobijo že 25 let

Trobila so cevasta glasbila, ki proizvajajo zvok tako, da glasbenik s pihanjem zraka povzroči vibracijo ustrezno napetih ustnic, ki se v glasbilu pretvori v zvok. In ravno to že 25 let počnejo Domžalski rogisti, ki so v soboto, 15. oktobra 2016, v Kulturnem domu Groblje, skupaj z gosti obeležili četrt stoletja njihovega delovanja.

»Zven, ki ga rogisti izvabljajo iz svojih rogov je tako veličasten, da se z lahkoto vrnemo v preteklost in se spomnimo zlatih časov slamnikarstva pri nas v Domžalah. Njihov zvok je poln in slavnosten, da si ne moremo zamišljati glasbe brez njih«, je v uvodu jubilejnega koncerta Domžalski rogistov dejala voditeljica prireditve Polona Mežnar.

Jubilejnega koncerta na katerem so poleg jubilantov nastopili še Rogisti ZLD Novo mesto – Škocjan, Šentjernejski rogisti, KUD Simon Jenko – Lovski pevski zbor Medvode, Zbor lovačkih rogista Kraljevec na Sutli, Moravški lovski rogisti, Društvo Bohinjski lovski rogisti, so se udeležili tudi župan Občine Domžale Toni Dragar, župan Občine Trzin Peter Ložar, predstavnik lovske zveze Slovenije Milan Velkavrh, ki je Domžalskim rogistom podelil plaketo ter Peter-Pavel Maierhofer, predstavnik rogistov iz avstrijske Štajerske, sicer pa član rogistov iz Halbenreina-Ratkes-Burga, ki je tudi zaigral dve skladbi.

Čestitkam Domžalskim rogistom ob njihovi 25-letnici, se pridružujemo tudi mi!

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi