Domžalski komorni zbor Domžalčanom podaril prelepo božično darilo

Domžalski komorni zbor je letos Domžalčanom že triintridesetič zapovrstjo podaril prelepo božično darilo in jim s tem polepšal prihod Gospodovega rojstva. V cerkvi Marijinega vnebovzetja v Domžalah so pevke in pevci na božični dan izvedli tradicionalni božični koncert, ki vedno prinese polno novosti, tako na glasbenem kot v izboru pesmi, ki jih zapojejo obiskovalcem koncerta. Ker je ravno na božični dan pred sto dvajsetimi leti luč sveta ugledal skladatelj in župnik Matija Tomc, so komorniki v svoj repertoar tujih božičnih pesmi uvrstili tudi slovenske božične pesmi tega skladatelja in dolgoletnega župnika v župniji Domžale.

V sredo, 25. decembra 2019, so pevke in pevci Domžalskega komornega zbora ponovno presenetili z odličnim izborom pesmi, ki so jih zapeli s prefinjenimi glasovi. Njihovo ubrano petje je pod vodstvom  zborovodje Gregorja Klančiča, v prijetno akustični domžalski cerkvi napolnilo vse kotičke. Obiskovalci koncerta so lahko prisluhnili božičnim pesmim skladatelja Matije Tomca ter pesmi tujih skladateljev. Zbor sta na orglah spremljala organista Uroš Pele ter Tatjana Kaučič.

Ob koncu so se zahvalil vsem nastopajočim, župniku mag. Klemnu Svetelju, ki prijazno odstopi domžalsko cerkev za izvedbo vsakoletnega božičnega koncerta, pa tudi poslušalcem, ki so domžalsko cerkev napolnili do zadnjega kotička in uživali v petju in igranju, ki so nam ga priredili nastopajoči ter jim s tem polepšali miren in blagoslovljen božični dan.

Domžalski komorni zbor (kratica DKZ) je ljubiteljski komorni pevski zbor in društvo. Nastal je leta 1987, ko je nekaj članov Domžalskega okteta ustanovilo mešani oktet. Slednji se je leta 1988 uradno preimenoval v Domžalski komorni zbor.V juniju 1987 je deset pevk in pevcev že nastopilo na srečanju oktetov v Šentjerneju. Velika želja po petju in druženju v okviru zbora je bila neizmerna. Tako se je zbor že novembra 1987 udeležil gorenjskega srečanja gorenjskih komornih skupin v Kranju. Za božič je že samostojno koncertiral v župnijskih cerkvah v Dobu in Domžalah, januarja 1988 pa v Mengšu, na Homcu in v Kamniku ter bil tako med prvimi, ki je prirejal božične koncerte.

Jezusovo rojstvo je kot rojstvo novega sonca – svetlobe – ljubezni, upanja, topline in miru. Kako radi ponavljamo, da je božič družinski praznik, a ob tem pozabljamo na vse tiste, ki jim je družina tuja, ki namesto radosti doživljajo trpljenje, nesprejemanje, izgubljenost. Mnogi nadomestek za notranje bogastvo iščejo v zunanjem blišču, zatekajo se k liku Božička, ki jim lahko »izpolni vse skrite želje«, vse več pa je nesrečnikov, ki ob pogledu vase ugotovijo, da njihovo življenje nima nobenega smisla …

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi