Domžalski godbeniki so se s tekmovanja najboljših slovenskih godb vrnili zlati!

Godbeniki in godbenice Godbe Domžale v sto enaintridesetem letu svojega obstoja pogumno korakajo naprej in to s strumnim korakom. Minuli vikend jih je v štajerski prestolnici čakal najzahtevnejši preizkus do sedaj – tekmovanje slovenskih godb v najzahtevnejši težavnosti stopnji, kjer so navdušili z osvojitvijo zlate plakete in posebne nagrade.

Tekmovanje slovenskih godb v najzahtevnejši težavnosti stopnji pomeni, da gre za tekmovanje najkakovostnejših slovenskih godb po razvrstitvi Zveze slovenskih godb, na katerega so se domžalski godbeniki in godbenice pridno pričeli pripravljati že v letu 2014, ko so pričeli z rednimi in izrednimi vajami, v letu 2015 pa so jim sledile tudi intenzivne vaje v Cerknem.

Na tem tekmovanju se je zvrstilo osem godb – orkestrov. Vsak orkester pa je izvedel ogrevalno skladbo, dve obvezni skladbi in eno po lastni izbiri, kar je po besedah predsednika Kulturnega društva Godba Domžale, Mateja Primožiča, pomenilo skoraj 50 minut tekmovalnega programa. »Godba Domžale je izvedla ogrevalno skladbo Jupiter Hymn, obvezni skladbi Bil je mož od foha in Divertimento, ter skladbo po izbiri, Savannah Symphony«, pove Primožič in doda: »Mednarodna žirija je domžalskemu orkestru podelila 86,3 točk, kar je pomenilo zlato plaketo. Največ točk je sicer prejela Godba Cerknica s 93,15 točk, s tem pa zlato plaketo s posebno pohvalo. Plaketo enakega leska sta prejeli še Godba slovenskih železnic in Delavska godba Trbovlje, zlato sta poleg Godbe Domžale dobila še Pihalni orkester Zarja Šoštanj in Papirniški pihalni orkester Vevče, srebrno pa Pihalni orkester KUD Pošta Maribor in Pihalni orkester Slovenj Gradec.«

Bilo je pa še eno presenečenje za domžalske godbenike. Od žirije so namreč prejeli še posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne slovenske skladbe »Bil je mož od foha.« So pa domžalski godbeniki dobili še poseben kompliment od člana žirije, priznanega dirigenta Uroša Lajovica, ki je v svojem nagovoru posebej izpostavil domžalski orkester kot zelo radoživ.

Domžalskim godbenicam in godbenikom in dirigentu Damjanu Tomažinu čestitamo za odličen uspeh in jim želimo že veliko kakovostnih korakov v prihodnosti. V kar pa seveda ne dvomimo!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Godba Domžale
Komentarji uporabnikov
Tagi