Domžalski citrarski večer – pravi balzam srcu in hrana duši

V nedeljo, 23. februarja 2020, so obiskovalci v polni dvorani Kulturnega doma Franca Bernika preživeli večer poln nežnih zvokov citer, v sozvočju violine in marimbe. Glasba, ki se je zlila v celoto je bila pravi balzam srcu in hrana duši. Tokratni repertoar citrark in citratjev je bil zapolnjen s priredbami klasičnih glasbenih del, ljudskih in ponarodelih pesmi kot tudi sodobnih skladb. In kdo je krivec za ta prečudoviti večer?

Citrarska skupina Notice, Kulturnega društva Domžale, je z gosti pripravila nepozaben citrarski večer. Poleg Notic, ki delujejo pod vodstvom mentorja prof. Petra Napreta, z njimi pa je zapel tudi Matej Primožič, so v programu sodelovali še citrarka Jasmina Levičar in pevka Martina Zapušek ter citrarji skupine Banda citrarska iz Kulturnega društva Ihan, pod vodstvom mentorja prof. Petra Napreta. Pridružil pa se jim je tudi tolkalist Enej Nik Juran na marimbi.

Notice so skupina citrark, ki delujejo skupaj od oktobra 2013. Do pred kratkim so bile pod okriljem Društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje, sedaj pa delujejo pod okriljem Kulturnega društva Domžale. Sicer pa se članice prihajajo z Gorenjske, okolice Ljubljane in iz samih Domžal. Vse citrajo že nekaj let, bile so ali pa so še članice tudi drugih citrarskih skupin. Notice mogoče zvenijo tradicionalno tudi zato, ker vse igrajo na tako imenovano dunajsko uglasitev. Vodi jih prof. Peter Napret.

Banda citrarska deluje pri Kulturnem društvu Ihan od jeseni 2014, na pobudo domžalske citrarke Bože Bauer pa so se združili v skupino. Vadijo pod vodstvom prof. Petra Napreta, ki z njimi tudi igra. Za njimi je kar nekaj nastopov in samostojnih koncertov. Že peto leto zapored v maju pripravljajo koncert Marijinih pesmi, ki ga vedno najprej izvedejo v cerkvi sv. Miklavža na Goropečah nad Ihanom, nato pa gostujejo še drugje. Kot pevec se jim ponavadi pridruži tenorist Klemen Torkar.

Citrarka Jasmina Levičar in sopranistka Martina Zapušek sta skupaj s prijetnimi zvoki nežnega glasbila ter angelskega glasu obiskovalcem pričarali nepozaben in repertoarno izredno raznolik glasbeni večer. Srečali sta se pred  leti, od takrat dalje pa njuni glasbeni poti iščeta le še vzporednice. S čustveno izjemno polnim melosom ljubezenskih, domoljubnih, sakralnih, ljudskih in narodnih melodij skrbita, da se poslušalci ob glasbi združujejo in ob prijetnih melodijah za trenutek pozabijo na vsakodnevne preizkušnje mnogo prehitrega in pogosto brezosebnega vsakdana. S svojim nastopom slovenskih ljudskih pesmi sta zbranim pričarali zares prijeten večer nepozabnih melodij, ki bodo v njihovem spominu ostale še dolgo.

Enej Nik Juran je svojo glasbeno pot začel pri osmih letih pri prof. Alojzu Pirnatu in pri prof. Lovru Ašiču. Zadnjih pet let je njegova učiteljica prof. Katarina Kukovič. Enej je dobitnik številnih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Leto 2018 je bilo zanj še posebej uspešno, saj je na mednarodnem tekmovanju Svirël v Vipolžah osvojil zlato priznanje in na isti dan uspešno opravil sprejemne izpite na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kamor se je podal novim glasbenim dogodivščinam naproti. Poleg solističnega igranja Enej uživa v orkestrski in komorni igri. Je član Godbe Domžale, s katero se je na zadnjem novoletnem koncertu predstavil kot solist na marimbi. Je tudi član pihalnega orkestra Glasbene šole Domžale in Tolkalne skupine Glasbene šole Domžale.

Matej Primožič, sicer vodja JSKD, Območne izpostave Domžale, je tudi izvrsten pevec, saj poje pri več glasbenih skupinah, pleše pri trzinski folklorni skupin ter igra v Godbi Domžale. S svojim tenorjem je skupaj s citrarsko skupino Notice popestril citrarski večer.

Veličasten koncert z zvoki citer, violine, marimbe in petjem je zelo popestril pustni nedeljski večer. Obiskovalci so bili nad koncertom navdušeni, z dolgimi aplavzi pa so čestitali vsem nastopajočim ter jim s tem dali priznanje za njihov trud, ki ga vlagajo v svoje poslanstvo – igranje in prepevanje.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi