Domžalski citrarski koncert postregel z izvrstnimi melodijami

V Društvu Lipa Domžale, Univerzi za tretje življenjsko obdobje delujejo številni študijski krožki, na katerih udeležence povezujejo prijateljski odnosi zaupanja in medsebojne odgovornosti, spoštovanja, predvsem pa veselja, da lahko skupaj prijetno preživljajo jesen življenja. Leto za letom dokazujejo, kako uspešno in pestro je njihovo izobraževanje, kako so posamezne skupine navdušene za učenje in pridobivanje novih znanj tako na kulturnem kot družbenem področju. Zelo aktivni so tudi na glasbenem področju, med drugim že vrsto let zelo uspešno deluje citrarska skupina Notice, ki jih vodi prof. Peter Napret.

V nedeljo, 27. januarja 2019, je v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale potekal »Domžalski citrarski koncert«, na katerem so nastopile citrarke Notice Društva Lipa Domžale, Banda citrarska s tenoristom Klemnom Torkarjem ter pevka Ljoba Jenče s citrarjem Tomažem Plahutnikom. Koncerta so se udeležili tudi župan Toni Dragar, Matej Primožič, vodja JSKD OI Domžale, predsednik Društva Lipa Domžale Marjan Ravnikar ter številni ljubitelji citrarske glasbe, ki so napolnili dvorano hrama kulture do zadnjega kotička.

Predsednik Društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje Marjan Ravnikar je v uvodu v krajšem nagovoru pozdravil vse prisotne ter dejal, da je vesel, da so se v tako velikem številu odločili obiskati domžalski hram kulture in citrarski koncert. »Lahko rečem, da so citrarke skupaj s svojim vodjem prof. Petrom Napretom v zadnjih letih s svojim igranjem in sodelovanjem s Citrarskim društvom Slovenije, Domžale naredile za citrarsko mesto, s svojimi gostovanji pa citre približale ljubiteljem tovrstne glasbe, hkrati pa zanje navdušile tudi druge generacije. Noticam in prof. Petru Napretu ob tej priložnosti iskreno čestitam in jim želim tudi v prihodnje veliko uspehov. Prepustimo se melodijam citrark in citrarjem, uživajmo v prijetnem kulturnem večeru z glasbeniki in pevci, ki nam bodo tudi tokrat dokazali, kako bogata je slovenska pesem in glasba, še posebej, če jo imaš rad«, je povedal Ravnikar.

Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale in citrarke Notice s prof. Petrom Napretom.

Notice so skupina citrark, ki delujejo skupaj od oktobra 2013. Vadijo pod okriljem Društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje, sicer pa se članice vozijo na vaje z Gorenjske, okolice Ljubljane in iz samih Domžal. Vse citrajo že nekaj let, bile so ali pa so še članice tudi drugih citrarskih skupin. Notice mogoče zvenijo tradicionalno tudi zato, ker vse igrajo na tako imenovano dunajsko uglasitev. Vodi jih prof. Peter Napret.

Ljoba Jenče deluje kot svobodna umetnica od leta 1988 – samozaposlena v kulturi. Deluje kot zbirateljica slovenskega ustnega izročila in poustvarjalka, pevka in pripovedovalka pravljic. Vodi šolo umetnosti pripovedovanja pravljic, raziskuje in razvija metodo poučevanja petja starih ljudskih pesmi, vodi delavnice za razvoj naravnega glasu, podpira tradicijsko petje kot mentorica in razvija lastno umetniško pot kot poustvarjalka. Nastopila pa bo tudi na slavnostni akademiji ob slovenskem kulturnem prazniku v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah 6. februarja.

Tomaž Plahutnik, prof. Peter Napret in Ljoba Jenče.

Tomaž Plahutnik je slovenski citrar, glasbeni pedagog in aranžer. Tomaža je že v rani mladosti pritegnil zvok citer, vendar se spominja, da je bilo včasih težko najti učitelja, ki bi poučeval ta inštrument. Imel je srečo, da je v Domžalah poučeval danes žal že pokojni Stane Modic. Nekaj let ga je učil, poslušal pa je tudi Miho Dovžana, takrat edinega citrarja pri nas, po katerem se je zgledoval. Nato se je izpopolnjeval na srednji glasbeni šoli in kasneje na akademiji. Tomaža verjetno pozna marsikateri ljubitelj glasbe, saj je nekaj let igral tudi v ansamblu Slovenija in je član Slovenskega citrarskega kvarteta.

Banda citrarska deluje pri Kulturnem društvu Ihan od jeseni 2014, na pobudo domžalske citrarke Bože Bauer pa so se združili v skupino. Vadijo pod vodstvom prof. Petra Napreta, ki z njimi tudi igra. Za njimi je kar nekaj nastopov in samostojnih koncertov. Že tretje leto zapored so v maju pripravili koncert Marijinih pesmi, ki ga vedno izvedejo najprej v cerkvi sv. Miklavža na Goropečah nad Ihanom, nato pa z njim gostujejo še drugod. Stalni gost njihovih koncertov je tenorist Klemen Torkar, ki uspešno gradi pevsko kariero v operah in muzikalih. S svojim vokalom je ostal v spominu ljubiteljev narodnozabavne glasbe kot nekdanji član ansambla Storžič. Pevsko se je izobraževal pri profesorjih Jakobu Jeraši, Marjanu Trčku in Matjažu Robavsu, svoj magistrski študij pa je zaključil pri prof. Pii Brodnik. Med njegovimi pomembnejšimi nagradami je prav gotovo Prešernova nagrada ljubljanske Akademije za glasbo za vlogo Orfeja v istoimenski operi Claudia Monteverdija.

Bandar citrarska s tenoristom Klemnom Torkarjem.

Veličasten koncert z zvoki citer in petjem je res popestril nedeljski večer, saj so obiskovalci z dolgimi aplavzi čestitali vsem nastopajočim ter s tem dali priznanje za njihov trud, ki ga vlagajo v svoje poslanstvo – igranje in prepevanje.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi