Domžalska premiera slovenskega mladinskega filma “Ne pozabi dihati”

V sredo, 26. februarja 2020, je v Mestnem kinu Domžale potekala domžalska premiera novega slovenskega filma Ne pozabi dihati. Po projekciji filma je potekal še pogovor z ekipo filma, ki ga je vodil Jure Matičič. Pogovoru so se pridružili režiser in scenarist filma Martin Turk ter igralci Tine Ogrin, ki je igral v filmu starejšega brata Petra, Jakob Cilenšek, ki je igral prijatelja Gregorja ter Ronja Matijevec Jerman, ki je igrala Jano, nesojeno dekle mlajšega brata.

Klemen s starejšim bratom Petrom in mamo samohranilko odrašča v malem mestecu na odmaknjenem podeželju. Utečen vsakdan, ki ga Klemen najraje preživlja z oboževanim bratom na teniškem igrišču in ob bližnji reki, prekine Petrovo nenadno, strastno ljubezensko razmerje s prelepo vrstnico Sonjo, kar pri Klemenu sproži naval nasprotujočih si čustev in nepremišljenih dejanj.

“Ne pozabi dihati je intimna drama o odraščanju, prvih ljubeznih, ljubosumju in močnih čustvih, ki človeka prevevajo v tem obdobju. Skozi oči 15-letnika sem želel prikazati to naporno obdobje adolescence, ki je zaznamovano z nespametnimi izpadi, nerodno zmedenostjo, neomajano aroganco, predvsem pa s strahom pred izgubo osebe, ki ti je v tistem trenutku najpomembnejša. Hkrati so neizbežni del tega obdobja tudi simpatije in privlačnosti, ki mlademu moškemu omogočijo prestop v svet odraslih. Verjamem, da gre za formativne, vsem znane in univerzalne vtise, ki smo jih v naglici življenja pozabili, čeprav so ključno oblikovali naše osebnosti,” je dejal scenarist in režiser Martin Turk.

Ne pozabi dihati je film, ki ga bodo začutili tisti, ki se sami nahajajo v vrtincih nerazumljivih, a silovitih hrepenenj, razočaranj, pričakovanj in mislijo, vedo ter čutijo, da so hkrati nihče in nekdo, nič in vse. Začutili ga bodo tudi tisti, ki so že prestopili prag prihodnjega, a je spomin na ranljive trenutke prehajanja še kako živ in otipljiv. Začutili pa ga bomo tudi tisti, ki so nemara ta razviharjena čustva in vznemirljive občutke v naglici življenja pozabili, čeprav so ključno oblikovali našo osebnost, še doda    avtor filma. Martin Turk je do zdaj posnel številne filme, tudi dva igrana celovečerca, Nahrani me z besedami (2012), na sarajevskem filmskem festivalu pa je leta 2018 premiero doživel film Dober dan za posel. Njegovi filmi so bili predstavljeni na več kot 100 filmskih festivalih po svetu.

Tine Ogrin, Jakob Cilenšek ter Ronja Matijevec Jerman so gledalcem filma povedali svoje občutke pri snemanju, kako so potekale avdicije, da so se uvrstili v ekipo filma kot glavni igralci, o igranju tenisa, zanimiva je tudi prigoda z veslanja s kanuji po Kolpi, ko je režiser ter ostala ekipa mislila, da mladi igralci vejo veslati, pa se je pokazalo, da nimajo pojma o tem opravilu. Zato so pol dneva porabili, da so se naučili veslati ter drseti s kanuji po gladini reke. Ker jih je čar igralstva močno pritegnil, pa bodo  nadaljevali na študiju za igralce.

Ne pozabi dihati slovenskega režiserja Martina Turka je dragoceni kinematografski dragulj in spada med tiste filme, ki bodo težko šli v pozabo. Film je bil posnet v lepi naravi Bele Krajine ter na gladini reke Kolpe, delno pa tudi na teniških igriščih domžalskega Ten Tena. Turkov prefinjen pogled, ganljiva in čutna glasba Teha Tearda ter čudovita fotografija Radislava Jovanova so v melanholičnem plesu, ki prikaže Klemena in njegove sopotnike za katere pa se zdi, da ne zaznajo Klemenove hude tesnobe, ki jo povzroča sprememba, ki jo doživlja.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi