Domžalska premiera slovenskega filma “Igram, sem”

Novi celovečerni igrani film “Igram, sem”, scenarista in režiserja Miroslava Mandića, ki je mednarodno premiero doživel lani novembra na jubilejnem 40. CIFF, mednarodnem filmskem festivalu v Kairu, domačo festivalsko premiero pa na 21. Festivalu slovenskega filma v Portorožu, se posveča igralskemu poklicu ter meji med igralcem in likom, ki ga igralec interpretira; meji, ki lahko postane nedoločljiva za igralca. Triptih je tudi zgodba o igralčevih najbližjih, o okoliščinah, v katerih igralec živi, in njihovem vplivu na njegovo ustvarjanje. Situacije, posnete v observacijsko-dokumentarističnem slogu, poudarjajo socialni značaj treh območjih – zgodbe se odvijejo v Sarajevu, Ljubljani in Zagrebu.

Filmu “Igram, sem”, ki so ga v Mestnem kinu Domžale premierno zavrteli v sredo, 16. januarja 2019, je po projekciji slediš še pogovor z ustvarjalci, kateremu sta se pridružila režiser in scenarist Miroslav Mandić ter izvršna producentka Nina Robnik. Pogovor je vodil Jure Matičič, programski vodja Mestnega kina Domžale.

Film “Igram, sem”v črno-beli kombinaciji prikazuje doživljaje treh oseb o tem, kaj pomeni biti igralec, ter o mejah med igralcem in likom. Prvo dogajanje je postavljeno v Sarajevo in prikazuje prizore mladega dekleta. Medtem ko se pripravlja na vlogo tatice, začne mlada igralka krasti tudi v resničnem življenju, vse bolj »filmski« pa postaja tudi njen odnos do mladega natakarja, ki je vanjo zaljubljen…  Drugi del je prestavljen v Ljubljano in prikazuje življenje klošarjev v glavnem mestu. Zgodba govori o mladem igralcu. Med raziskovanjem za vlogo klošarja se igralec potika po zavetiščih in navezuje stike z resničnimi brezdomci. Svoboda življenjskega sloga ga povsem prevzame … Tretji lik igralca pa se odvija v Zagrebu. Igralec v televizijski žajfnici se zaljubi v svojo soigralko in jo po snemanju  obsesivno zasleduje, ona pa mu dopoveduje, da dogajanje pred kamero nima nič z njunim zasebnim življenjem, kar pa tretji lik noče razumeti …

Miroslav Mandić, scenarist in režiser, se je rodil v Sarajevu, kjer je študiral primerjalno književnost, nato pa magistriral iz scenaristke in režije na Univerzi Columbia v New Yorku. Po kratki filmski karieri v rodni Bosni in Hercegovini je med vojno emigriral na Češko, kjer je režiral številne dokumentarce. Trenutno živi in dela v Sloveniji. Filmografija: Ljubav na granici (2005), Searching for Johnny (2009), Adria Blues (2013), Stopnice (2015), Igram, sem (2018).

Domžalčanka Nina Robnik, izvršna producentka filma Igram, sem, je producentka na AGRFT in sodeluje pri produkciji različnih projektov, tako celovečernih igranih filmov kot tudi preostalih avdiovizualnih vsebin. S produkcijo in postprodukcijo avdiovizualnih del se je profesionalno začela ukvarjati po končanem študiju na ljubljanski univerzi.

Pogovor z ekipo filma si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi