Domžalska premiera prve slovenske grozljivke »Idila«

V Mestnem kinu Domžale je bila v torek, 13. oktobra 2015, domžalska premiera prve slovenske grozljivke z naslovom "Idila", ki v objemu idiličnih gozdov razkrije skrivališče s krvavim presenečenjem. V predverju kinodvorane so lepo pripravili in na ogled postavili velike risane plakate vsakega lika, ki je nastopal v filmu. Zelo domiselno in lepo.

Po ogledu filma so se pogovoru, ki ga je vodil Jure Matičič, pridružili producent filma Zoran Dževerdanovič, režiser in scenarist filma Tomaž Gorkič ter kostumografinja Sanja Grcič. Pogovor je tekel na temo filma, o zgodbi, kostumih, snemanjue … Na koncu je režiser Tomaž Gorkič zastavil vprašanji, na kateri je bil odziv gledalcev odličen, zato jim je podaril dve majici. 

V Portorožu se je v drugi polovici septembra končal 18. festival slovenskega filma, in sicer s projekcijo filma, ki je na podelitvi nagrad v soboto zvečer osvojil Vesno za najboljši film – to pa je Idila, celovečerni prvenec Tomaža Gorkiča. Žirija v sestavi Gregor Božič, Siniša Gačić, Varja Močnik, Polona Petek in Simon Pintar je temu filmu podelila še tri druge Vesne: Niki Rozman za najboljšo stransko žensko vlogo, Juriju Drevenšku za najboljšo stransko moško vlogo in Gregorju Nartniku za najboljšo scenografijo.

In o čem govori film? Amaterski fotomodel Zina se po prekrokani noči odpravi na modno fotografiranje v naravo v družbi ambiciozne Mie, apatične Dragice in snobovskega fotografa Blitcza. Na poti do lokacije srečajo nekaj čudaških domačinov, za katere se ne zmenijo. Na idiličnem travniku, ki so si ga izbrali za fotografiranje, jih grobo napadeta domnevna lastnika travnika Francl in Vintlr. Tako se povsem običajno modno snemanje v naravi skozi film spremeni v neusmiljen boj za preživetje …

Idila preigrava tisti žanrski vzorec, pri katerem gre za grozljivo konfrontacijo ruralnega in urbanega. Pod osnovno strukturo zgodbe so subtilno umeščene nekatere pereče teme, s katerimi se srečujeta sodobna slovenska in tudi širša družba. Je temen odsev sveta, v katerem živimo.

Film si v Mestnem kinu Domžale lahko ogledate še v soboto, 17. oktobra ob 18. uri in v soboto, 31. oktobra ob 20. uri.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi