Domžalska premiera novega slovenskega mladinskega filma Nika

V petek, 7. oktobra 2016, je v Mestnem kinu Domžale potekala premiera slovenskega mladinskega filma Nika, ki je v dvorano privabil lepo število mladih gledalcev. Domžalska premiera novega slovenskega filma je potekala v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Domžale ob Tednu otroka. Po projekciji filma je sledil še pogovor z ekipo filma, ki ga je vodil Jure Matičič. Pogovora so se udeležili režiser Slobodan Maksimović, scenarist Matjaž Pikalo, glavna igralka Ylenia Mahnič, Patrik Skvarč … Film govori o neustavljivi najstnici, ki je po očetu podedovala strast do tekmovanja v go-kartingu.

Glavna junakinja filma je Nika, šestnajstletno dekle, ki obožuje dirkanje z gokarti. Za ta šport jo je navdušil njen oče, ki se je ponesrečil z avtomobilom, zdaj pa za njo skrbi mama Mojca. Nika je z njo v sporu zato, ker ji ne dovoli, da bi še naprej trenirala karting. Preveč jo je namreč strah, da bi po tem, ko je izgubila moža, ostala še brez hčerke, hkrati pa ve, da je hči dovolj stara, da začne v življenju sprejemati svoje odločitve in odgovornost zanje.

Film Nika, inspiraran z uspešnimi slovenskimi dirkačicami, v ospredje postavlja žensko junakinjo, saj je karting eden redkih športov, v katerem moški in ženske tekmujejo med seboj. Film, posnet na slovenski obali v 28-tih snemalnih dneh, vključuje atraktivne prizore dirkanja ter urbane primorske lokacije. Kot zanimivost lahko omenimo, da se v filmu pojavita tudi Miha Hočevar, režiser filmov Gremo mi po svoje ter Tomaž Klemenčič, znani športni komentator. V preddverju kina Domžale pa je bil razstavljen tudi gokart, ki ga je postavilo pedjetje M.A.J. Klub iz Domžal, ki se že vrsto let ukvarja s prodajo dirkalne opreme za karting, avto in moto šport, ter avto tuning.

Scenarij je režiser Slobodan Maksimović spisal v sodelovanju z Matjažem Pikalom. Niko je prepričljivo odigrala Ylenia Mahnič, 17-letna dijakinja Gimnazije Koper, ki se je prvič preizkusila v igranju v filmu. Njeno igralsko družino sestavljajo Marjuta Slamič (mama), Sebastijan Cavazza (oče) in Benjamin Krnetić (simpatija), ob njih pa še Borut Veselko, Gojmir Lešnjak Gojc, Gašper Tič ….

Res dober film. Za mlade gledalce pa je bila domžalska premiera še toliko bolj »in«, saj so se lahko fotografirali z glavnimi zvezdami filma.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi