Domžalska premiera novega filma Vsi proti vsem

Politična drama o tem, kako izmišljeni kraj Rovte začnejo razjedati politika, volilne prevare in razkrajanje moralnih vrednot. Ko dolgoletni župan Franta med predvolilno bitko zasluti, da ima na nasprotni strani premočnega kandidata, se sproži veriga dogodkov, ki pretresejo malo mesto pod idiličnimi Alpami. Režiser Andrej Košak je veliko večino filma posnel v mestu Kamnik.

V Mestnem kinu Domžale je bila v soboto, 1. februarja 2020, premiera novega slovenskega filma Vsi proti vsem. Pogovora po filmu, ki ga je vodil Jure Matičič, sta se pridružila režiser Andrej Košak ter producent filma Zoran Dževerdanović. Vsi proti vsem je bil zasnovan kot filmski odgovor na znamenito Cankarjevo dramo Kralj na Betajnovi, ki je še danes aktualna, le da so tokrat junaki iz današnjega časa: “Je politični triler, ki govori o slovenski politiki, volilnih prevarah in padcu moralnih vrednosti,” je dejal Andrej Košak.

Pravzaprav so kar nekakšen “modus vivendi” župana Frante, vajenega, da že dvajset let vsi, celo njegova lastna žena, plešejo, kakor on žvižga, in da se vsi morebitni škandali kar se da hitro pometejo pod preprogo. in tedaj se šele zares pokaže, kako daleč je pripravljen iti Franta, da bi obdržal svojo vaško oblast. Bo zmogel iti čisto do konca, do trona? Vsi proti vsem je precej lahkotno, skorajda komično podan politični kriminalni triler, v katerem so dobesedno – vsi proti vsem. No, vsi razen odrasle županove hčerke, ki za današnji čas osupljivo dolgo verjame v očetovo popolno neomadeževanost in nedolžnost.

»Slovenska tranzicija nam je pokazala, kako sta demokracija in politika postala sinonima za korupcijo. V filmu sem nastavil ogledalo svetu v katerem danes živim. Glavni lik je župan Franta, ki izgublja volitve v majhnem slovenskem mestu Rovte, in je prisiljen sodelovati s kriminalci. Vsi proti vsem na lokalni ravni kaže, da živimo v globalnem svetu ponarejenih novic, političnih spinov in korupcije, kjer sta morala in etika izgubili pomen«, pravi režiser Andrej Košak.

Filmska ekipa je bila izrazito mednarodna, saj gre za slovensko-severno makedonsko– hrvaško koprodukcijo, v kateri sta med drugim sodelovala tudi skladatelj Kristian Sensini iz Italije in direktor fotografije Jason Mann iz ZDA. Kompozitor Kristian Sensini je izdal »soundtrack« CD z glasbo iz filma Vsi proti vsem.  Snemanje je potekalo v Kamniku in okolici, kjer je bila lokalna skupnost zelo naklonjena projektu, poleg Kamnika pa je bilo nekaj snemalnih lokacij tudi v Ljubljani ( J+B lokal) in Preddvoru ob jezeru.

Film je vreden ogleda.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi