Domžalska premiera mladinske romantične komedije Gajin svet

Ko se njena mama pridruži Zdravnikom brez meja v Afriki, enajstletna Gaja živi skupaj z očetom Petrom in štirinajstletno sestro Teo. Sveže razdrta družina se skuša postaviti na noge in ujeti ritem vsakdanjega življenja. Gaja vadi saksofon in se rada druži s svojim najboljšim prijateljem Maticem, ki je sicer računalniški genij, a je hkrati tudi večna žrtev svojih močnejših sošolcev. Gaje seveda nič ne ustavi, da mu ne bi stala ob strani na vsakem koraku. Skupaj med drugim izpilita tudi načrt, kako rešiti sestro Teo in njeno prijateljico Dašo, ki sta zaradi svojih naivnih najstniških glav zabredli v svet spletnih nevarnosti.

Mladinsko romantično komedijo z elementi kriminalke z naslovom Gajin svet so v sredo, 26. septembra 2018, premierno zavrteli v Mestnem kinu Domžale. Na premieri si je film ogledalo zelo veliko otrok in staršev, saj je bila dvorana razprodana. Otrokom, najstnikom in njihovim staršem je zgodbo kot glavni lik filma pripovedovala enajstletna Gaja, pogumna, neposredna, odločna, iskrena in srčna deklica, ki stvari rada vzame v svoje roke in se ne ustraši nobenih preprek. Film opozarja na težave, s katerimi se v sodobnem svetu na eni strani srečujejo otroci, na drugi pa njihovi starši, saj obravnava zagate, ki so del našega vsakdana: ločitev staršev, odtujenost v družini in nevarnosti svetovnega spleta in družbenih omrežij. Gajin svet v sebi nosi tudi izobraževalno noto, zato so po filmu igralci s kratkimi pozivi nagovarjali občinstvo k previdni uporabi spleta.

Pogovoru po domžalski premieri filma, ki ga je vodila Lučka Berlot, so se pridružili mladi igralci Tara Milharčič, Gitica Jakopin, Anže Gorenc, Žak Župan Galunič in Jana Zupančič ter režiser Peter Bratuša in scenaristka Špela Levičnik Oblak.

Režiser Peter Bratuša, ki je skupaj s Špelo Levičnik Oblak napisal scenarij, je o začetku nastajanja filma povedal, da so že začeli odlično: “In kar ne morem prehvaliti ekipe, še posebej mladih igralcev. Pomembno delo smo opravili že z njihovim izborom, med pripravami in na vajah. Samo delo na snemanju je zdaj res zabavno. ” Vadili so tri tedne. Skupaj z režiserjem so se pogovarjali o likih in se skozi improvizacijo učili tehnik igranja. Nato so vse prizore vadili in pri tem razčlenili, kakšna je misel, ki jo nosi določen tekst. Pri igranju gre za timsko delo, igralci so odvisni drug od drugega, zato je pomembno, da so prisotni v trenutku in da se znajo zares poslušati. S tem in še z marsičem so se morali spoznati mladi igralci. Na snemanju jim je zato šlo odlično.

Ob koncu pogovora je Jure Matičič, programski vodja Mestnega kina Domžale na oder prinesel vse potrebno za peko palačink, eno je režiser in scenarist Peter Bratuša spekel na odru, za vse obiskovalce pa so poskrbeli v preddverju, kjer so se lahko tudi fotografirali z mladimi zvezdniki.

Film govori o enajstletni Gaji (Tara Milharčič),ki živi skupaj z očetom Petrom (Sebastian Cavazza) in štirinajstletno sestro Teo (Neža Smolinsky), potem ko se njena mama Nina (Jana Zupančič) pridruži organizaciji Zdravniki brez meja v Liberiji. Ker so v družini tako rekoč čez noč ostali samo trije člani, se skušajo znova postaviti na noge in ujeti ritem vsakdanjega življenja. Gaja vadi saksofon in se zelo dobro razume s svojo učiteljico saksofona Emo (Ajda Smrekar), rada se druži s svojim najboljšim prijateljem Maticem (Anže Gorenc), ki je sicer računalniški genij, a je hkrati tudi večna žrtev svojih močnejših sošolcev. Gaje seveda nič ne ustavi, da mu ne bi stala ob strani na vsakem koraku. Skupaj med drugim izpilita tudi načrt, kako rešiti sestro Teo in njeno prijateljico Dašo (Gitica Jakopin), ki sta zaradi svojih naivnih najstniških glav zabredli v svet spletnih nevarnosti.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar; Video: Simona Pivar

Tagi